Most szól:
Vezeti:
×
2015.03.18 Szerda . 16:59

Zola Jesus - A filozofikus pop áriája

Nika Roza Danilova a természet gyermeke, aki Schopenhauertől az operaáriákon át a rágógumi-popig szinte mindenbe belekóstolt már. Ma este Zola Jesus néven a 2012-es koncertje után újra az A38 hajó gyomrában lép majd színpadra!

Ezen a wisconsini lányon nehéz fogást találni. Az erdő közepén nőtt fel szüleivel és testvérével. Se tévé, se inter-nyet, cserébe egy fácánra és szarvasra vadászó Talking Heads és Dead Kennedys rajongó apa, hatalmas csend, nyugalom és rengeteg jó zene, na meg tömény inspiráció.

The Spoils című debütáló lemezét ebben a szellemiségben rögzítette szobájának falai között 2009 telén. Kint hideg és fagy, bent a biztonságot nyújtó meleg, az alkotás melege. A lemez ennek a kettőségnek a gyermeke. Egyszerre üres és telt, tiszta és zajos, pozitív és morózus, de ami a lényeg: őszinte és kísérletező (az Odessa című dalban erőteljes opera behatás!), ami John Frusciante első lemezeit juttatja eszünkbe (Niandra Lades and Usually Just a T-Shirt; Smile from the Streets You Hold). Nem mintha bármi konkrét kapcsolódás lenne a két dalszerző között, de a felfogás és az alkotáshoz való esztétikai hozzáállás mindenképp hasonló.

Szobájának falai közül kitörve, Zola a következő évben egy jóval tudatosabb és komplexebb, de továbbra is zavarba ejtő lemezzel jelentkezett. Ez lenne a Stridulum II, amit 2011-ben a letisztultabb Conatus, 2013-ban pedig a már kifejezetten rádióbarát Versions stúdióalbumok követtek. Utolsó lemeze tavaly októberben jelent meg Taiga címmel, amin az In Your Nature dalnak egy David Lynch remix változata is hallható.

Zola ereje - hasonlóan a Beach House dream pop duóból jól ismer Victoria Legrand-hoz - egyedülálló hangjában és magában a hangzásban rejlik. Ez nem valami nagy megfejtés, de közben mégis. Ahogyan egy hangszeres zenész is attól lesz egyedi, hogy van egy sajátos soundja, amiért csak és kizárólag ő felel.

Március 18-án Zola Jesus az A38 Hajón lépett fel - koncertje előtt a Petőfi TV készített vele interjút.