Most szól:
Vezeti:
2015.05.01 Péntek . 15:45

„Utálom a valóságot, oké?” Öngyilkosok szobája

Kizökkent az idő; - oh, kárhozat! / Hogy én születtem helyre tolni azt. /Shakespeare: Hamlet/

Egy piszok gazdag politikus apa, egy karrierista cégvezető anya, egy érvényes útlevéllel nem rendelkező ukrán bejárónő – aki egyben papírral nem rendelkező szőranya -, és egy látszólag boldog és egészséges emós fiú, Dominik. Welcome to The (film)Club!

Jan Komasa lengyel filmrendező 2011-es tabusértő filmdrámája (Sala Samobójców) nagy visszhangra talált hazájában, a világhálón, és valószínűleg a különböző emós körökben.

A történet nagyon röviden annyi, hogy egy jólétben fulladozó család egyetlen és egyben nagyon érzékeny lelkületű fiúgyermeke, az éppen érettségi előtt álló Dominik (Jakub Gierszal) a banketten fogadásból csókolózik egyik fiú osztálytársával, ami rengeteg lájkot és respektet hoz a srácnak az online közösségi felületeken, miközben kinyitja és felfedi legbelső félelmének és identitásának vaskapuit, amit ő személy szerint nem annyira lájkol, és innentől kezdve másként értelmezi a gyorsan jött népszerűséget.

Hátat fordítva barátainak, az iskolának és - nem kifejezetten példaértékű – szüleinek, bezárkózik szobájába, ahol a Suicide Room online virtuális világhoz csatlakozva, és egy cyber szerelem (Sylwia) hatására második életet kezd el élni. De ahogyan a filmben elhangzó Hamlet (azon belül is Polonius) idézet sugallja: "a valóság az ami megmarad, egyszer minden más véget ér."

A film témájának hatására a valóságban (is) elkezdtek alakulni különböző suicide csetszobák, sőt ma már virtuális öngyilkosságot is el lehet követni az erre megfelelő platformokon. Ebben segítségünkre lehet a holland Web 2.0 Suicide Machine szolgáltatás, amelynek a lényege, hogy a különböző közösségi felületekről (Facebook, MySpace, Linkedln, Twitter) sikeresen és nyom nélkül eltüntessen bennünket, pontosabban második – virtuális – életünk momentumait.

A szolgáltatás indulásakor, 2010-ben 1000 virtuális haláleset történt, 80 ezer barátság szakadt meg a Facebookon, és közel 300 ezer tweet távozott a világhálóról. Csak a Facebook 2013-ban Amerikában havonta 9 millió, Angliában pedig 2 millió felhasználót veszített, amit a köznyelv ’virtual identity suicide’ néven aposztrofált.

A homoszexualitás, a másság, az emo irányzat/életérzés/stílus, a valóság vs. virtuális világ, az öngyilkosság és önpusztítás kérdés- és problémaköreit drámaian bemutató lengyel filmalkotást vasárnap este 21 órától láthatjátok a Petőfi TV Filmklubjában. Beszélgetőpartnereink Tóth Szabi a Sugarloafból, Székely Levente szociológus és a cosplayes Bálint Diána.

 

Véleményed van? Akkor nyomd!