Most szól:
Vezeti:
2015.06.29 Hétfő . 13:43

Electric Castle Fesztivál @ Yolozsvár

A hétvégén lejárt az Electric Castle, Románia legnagyobb zenei fesztiválja. A rendezvénynek otthont adó helyszín a Kolozsvár melletti bonchidai Bánffy kastély, a közel hatvanezres látogatottságú rendeyvénznek pedig olyan headlinerei voltak, mint a The Prodigy, a Rudimental vagy Netsky.

A fesztivál hangulatán még az sem tudott rontani, hogy a több napig tartó esőzések következtében megbomlott a Bánffy kastély udvarán a gyep, és helyenként térdig lehetett süppedni a mocsárba. Viszont a felháborodottság helyét átvette egy teljesen eufórikus légkör, a gumicsizma pedig fél nap alatt a fesztivál hivatalos viseletévé vált - a helybéli kereskedők nagy örömére.

Az aftermúvik önmagukért beszélnek. A festivál totálisan eltér mindattól, amit egy hagyományos erdélyi fesztiváltól megszokhattunk, minden szinten a nemzetköziség irányába halad, tele van külföldi látogatókkal, és a négy nap alatt nem igazán sikerült olyan emberrel összefutnunk, aki nem beszélt angolul.

A második napon Netsky kergette az őrületbe a népet, ahonnan napkeltéig nem igazán mutattak hajlandóságot visszatérni...

Netsky

Több tucat zenei helyszín mellett egy rakás nappali program és mindenféle tematikus sarok csalogatta a látogatókat. Az eső elállt, a sár is kezdett felszívódni, a gumicsizma-trend viszont már annyira ki lett maxolva, hogy a rendeyvény teljes ideje alatt maradt.

Vasárnapra került a talán legjobban várt Prodigy-fellépés, és mint ahogy lenni szokott, ez hozta a legnagyobb csalódást is. Közel egy órás késés, tömegnyomor, csapnivaló hangzás, és egy nagyon közepes Prodigy-koncert, amely nyomába sem ért az elvárásoknak.

Az 2015-ös Electic Castle legimádottabb koncertje kapcsán nagyájából mindenki egyetért: a fesztivál himnuszadó zenekara, a Rudimental hatalmasat aratott.

Idén harmadik alakalommal került megrendezésre a fesztivál. A szervezők mindamellett, hogy vérprofizmust sugároznak folyamatosan, és iszonyú jól kezelik a leglehetetlenebb krízishelyzeteket is - mert legyünk őszinték, nem volt még arra példa, hogy az eső miatt az időjárás legyen a hibás és nem a szervezők - képesek évről évre új löketet adni a rendezvénynek, így a jelek szerint a kiégés veszélye véletlenül sem fenyegeti az elektronikus zenefesztivált. A helyszín és a zenei felhozatal által ugyanakkor fel tudják dúsítani-színezni a rendezvényt úgy, hogy a közönség véletlenül se tudjon beszűkülni ebbe a kimondott zenei stílusba.

Az Electic Castle egyértelműen az a rendezvény, amit érdemes belevésnünk a jövői fesztiválnaptárba! A tavalyi fesztivál teljes fílingjébe itt nézhettek bele:

(Borítókép: "Grounds" - Electric Castle / Vlad Gabriel)