Most szól:
Vezeti:
×
2015.09.03 Csütörtök . 11:18

Petőfi Top 50 >> Piramis

Az 1977-es albumot Köves Miklós, Závodi János, Kardos Horváth János, illetve Nagy István Steve zenei szakértőnk társaságában Babucs Kriszta mutatta be december 3-án a Kultúrfitneszben, amit csütörtökön este 21 órától újra meghallgathattok.

A kezdetek kezdetén még instrumentális zenekarként indult a Piramis, de miután Révész Sándor kivált a Generálból és beszállt Som Lajosékhoz, már természetesen éneklős dalokra váltottak. Amíg nyugaton ekkoriban történt a nagy punk robbanás, addig a Piramis a hard rockhoz, elsősorban a Led Zeppelinhez (Révész orgánuma) és a Deep Purple-höz (orgonahangzás) nyúlt vissza. Helyesen tették, mert az együttes bemutatkozó albuma rögtön hatalmas kritikai- és közönségsiker lett.

A Szabadnak születtem kiváló nyitány, a Ha volna két életem című ballada pedig az egyik legnépszerűbb dal lett a Piramis életműben. Természetesen vannak még itt emlékezetes darabok, például a tízperces nyújtott instrumentális prog-szörnyeteg, A fénylő piramisok árnyékában, a Who-féle Won’t Get Fooled Again hangulatából táncdallá változó Ki tudja, hol van vagy A becsület című hard rock himnusz. Az album megjelenését követően a Piramis az ország legnépszerűbb zenekara lett, egy olyan frontemberrel, akiért megőrültek a lányok, és aki hamarosan „ezredesnek” vallhatta magát.

PIRAMIS – PIRAMIS (Hungaroton-Pepita, 1977)

Szabadnak születtem

Ha volna két életem

A fénylő piramisok árnyékában

Mondj egy mesét

Ki tudja, hol van

Hozd el a tegnapot

Boldog ember

Dal a kedvesért

A becsület