Most szól:
Vezeti:
2015.09.20 Vasárnap . 10:44

A ma esti Filmklubban - Befejezetlen élet

Ma este megmutatjuk, hogy Robert Redford a kora ellenére, még mindig egy igazi vérbeli cowboy, még akkor is, ha mindezt egy családi drámában kell bebizonyítania.

Illetve kiderül az is, hogy mennyivel jobban járna a világ, és maga Jennifer Lopez is, ha nem Pitbull mellett táncikálva, ha nem inkább színésznőként próbálná meg túlélni a showbiznisz kegyetlen világát (főleg így az 50-hez közel). Sajnos J.Lo az előbbit választotta, üdítő kivételek azonban akadnak. -  Ma este Befejezetlen élet a Petőfi tv Filmklub című műsorában.

Einar (Robert Redford) lecsúszott farmer. Amióta fia autóbalesetben elhunyt, súlyos alkohol problémákkal küzd, így egyre kevésbé ura életének. Birtokán lakik legjobb barátja, Mitch (Morgan Freeman), aki majdnem életét vesztette egy medvetámadásban, azóta mindennapos ápolásra szorul. Így élik ők kettecskén monoton életüket, egymásra utalva, fáradtan, számolgatva hátralévő napjaikat. Azonban egyik napról a másikra minden gyökeresen megváltozik, amikor megjelenik Jean (Jennifer Lopez), Einar veje, és elhozza magával kislányát, akinek létéről eddig nagyapja mit sem tudott. Lasse Hallström méltán világhírű rendező filmje, a Befejezetlen élet egy szívhez szóló családi dráma a kiszolgáltatottságról, a megbocsájtásról, és az elengedésről, vagyis minden olyan mechanizmusról, amely emberi kapcsolatainkat működteti.

Aki látott már életében westernfilmet, az valószínűleg egyetértene velem abban, hogy Robert Redford (Clin Eastwooddal az oldalán) maga a vadnyugat, akinek legalább olyan jól áll a cowboy kalap, mint a bajusz és a csizma. Persze mindez már maga a múlté, de azért annyira még sem, hiszen a letűnt vadnyugati hősök még itt vannak köztünk, csak most nem lövöldöznek, hanem nagyon is emberi problémákkal küszködnek; gyászolnak, a megélhetésükkel gyötrődnek, és továbbra is megvédik a gyengéket az őket bántalmazókkal szemben. Más szóval a Befejezetlen élet legalább annyira 21. századi western, mint amennyire családi dráma, érzelgősségnek tehát semmi helye, minden másnak viszont annál inkább, legyen szó a film mögött meghúzódó szimbólumrendszerről, vagy Jennifer Lopez meglepően hiteles színészi játékáról. Így aki könnyen emészthető családi mozira vágyik annak talán kevésbé ajánlott ez a film, viszont akinek van kedve egy kicsit belebonyolódni egy széthullott család egymásra találásába 90 perc erejéig, annak nagyon is érdemes a Petőfi tévére kapcsolni ma este.

Szerethet-e az, aki bántja a párját? Miért van szükségünk bűnbakokra? Miért könnyebb elviselni a gyászt, ha van kit hibáztatni? Miért olyan nehéz elengedni múltbéli sérelmeket? Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ este 9 órától a ma esti Filmklubban. Tatár Csilla vendégei: Nkuya Sonia, a Sugarloaf zenekar énekesnője, Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere és Dányi Krisztián színművész.