Most szól:
Vezeti:
2015.10.05 Hétfő . 09:35

5 új lemez, amit hallanod kell a héten

Két év után visszatért a Rudimental, valamint megérkezett Avicii Magyarországon forgatott videoklipekkel beharangozott második nagylemeze. Mellettük a hamarosan nálunk is koncertező Eagles of Death Metal, a megújult Swim Deep, valamint a Wavves új albumát ajánljuk a hétre.

Rudimental - We The Generation

A négytagú Rudimental kétségkívül Nagy-Britannia legaktuálisabb drum'n'bass csapata. Nevükhöz köthetők olyan slágerek, mint a John Newman sikereit megalapozó Feel the Love, az Ella Eyre-rel felvett Waiting All Night, vagy a Foxes-os Right Here. A 2013-as debütáló albumuk után a most megjelenő We The Generation dalain is többen közreműködnek: visszatér például a múlt hónapban szólólemezzel jelentkező Ella Eyre, illetve a nigériai származású MNEK, de hallhatunk olyan tehetséges énekes-gitáros zenészeket is, mint Ed Sheeran vagy Lianne La Havas. Utóbbiakat nem valószínű, hogy a Rudimental albumán korábban el tudtuk volna képzelni, de most mégis úgy tűnik ott a helyük az új korongon. Hogy miért is? Na, ehhez meg kell hallgatni mind a 14 dalt.

Az album letölthető iTuneson, illetve meghallgatható Spotifyon.

Avicii - Stories

Furcsamód mi is ott vagyunk azon három ország közt, ahol a svéd Tim Bergling első kísérlete a slágerlisták eléig kapaszkodott. Akkor, 2011-ben Magyarország mellett csak Norvégiában és Svédországban ért csúcsra a 26-éves DJ-producer Levels című dala, azóta azonban sorra jöttek tőle a toplistás szerzemények, melyek már szerte a világon No. 1. slágerekké váltak. A két éve megjelent True című nagylemez óta Avicii nem állt meg, folyamatosan szivárogtatta új felvételeit, második albumáról 6 dalt már a megjelenés előtt kiadott - ezek közül kettőhöz ráadásul nálunk, Magyarországon készíttette el videoklipjét. A várva várt Stories-on a már megjelent dalok mellett helyet kaptak olyan kiváló szerzemények, mint a Chris Martinnal (Coldplay) rögzített, csilingelős-zongorás True Believer, a vokóderrel megspékelt City Lights, vagy a gitár-alapú Cant Catch Me. Olyan sok izgalmas témára kaphatjuk fel a fejünket, hogy egyetlen dalt nem is tudnánk kiválasztani a 14 közül. Ha persze mindenképpen szükséges akkor legyen az a Moby-t idéző For A Better Day, melynek videoklipjét valóban Magyarországon, magyar stábbal készítették.

Az album letölthető iTuneson, illetve meghallgatható Spotifyon.

Eagles of Death Metal - Zipper Down

A Queens Of The Stone Age-ből ismert Josh Homme és gyerekkori cimborája, Jesse Hughes még a kilencvenes évek végén kezdett el kísérletezni, hogy vajon miként hangzana ha a hetvenes évekbeli country rockot játszó Eagles death metállal próbálkozna. Az elmúlt évtizedben megjelenő, leginkább a rock’n’roll műfaját érintő nagylemezeiket néhány év pihenő után végre egy újabb követi. A Zipper Down végeredményében egy igen sokszínű album lett, hiszen a pörgős, punkos témák mellett (Silverlake) egyaránt felfigyelhetünk lazább szerzeményekre (I Love You All The Time). És akkor még nem említettük a Duran Duran 1982-es dalának (Save a Prayer) feldolgozását, melyben Joshék a szintetizátor hagjait torzított gitárral pótolták.

Az album letölthető iTuneson, illetve meghallgatható Apple Musicon.

Swim Deep - Mothers

Austin Williams és társai 2011-ben alakították meg indie-pop zenekarukat Birmingham városában. A Swim Deep napérlelte indie hangzásával kedvelt fellépője a nyári fesztiváloknak (megfordult már az angol Glastonburyn és a  Reading and Leeds fesztiválokon is), illetve olyan médiumokban számíthat aktív figyelmre, mint a New Musical Express vagy a BBC Radio 1. Az öttagú csapat két évvel ezelőtt megjelenő bemutatkozó albumán még a 80-as, 90-és évek gitárzenéjének hatása érződött, azonban az azt követő Mothers dalairól ez már kevésbé mondható el: Austinék egész egyszerűen továbbléptek egy szintetizátor-alapú (de továbbra is retro) hangzás irányába. A fordulat pedig úgy tűnik, hogy jól sült el. A Swim Deep megtalálta igazi önmagát.

Az album letölthető iTuneson, illetve meghallgatható Spotifyon.

Wavves - V

Nathan Williams zenekara, a Wavves 2008 óta tépi a gitárt, eddig négy szerethető, de ötlettelen címmel megilletett albummal a háta mögött. A pop-hatású punk-rockban utazó csapat ezidáig olyan frappáns című lemezekkel rukkolt már elő, mint például a Wavves vagy a Wavvves (igen, ugyanaz három v-vel), melyet most egy újabb darab követ. Ez a V címet kapta. Az album tizenegy dala - hasonlóan a Wavves eddigi felvételeihez - ezúttal is tele van energiával, közülük olyan remek darabokkal, mint a négyakkordos My Head Hurts, a hirtelen megszakításokkal tarkított Redlead, vagy a kemény és határozott záródal (Cry Baby). Nathan Williamsék ezúttal is megérdemlik a figyelmet.

Az album letölthető iTuneson, illetve meghallgatható Spotifyon.

Korcsog Andor