Most szól:
Vezeti:
×
2015.10.07 Szerda . 20:44

7 dal - Így hódította meg a popzene világát Max Martin

Így hódította meg a popzenét hét dallal a svéd ghostwriter és producer, Max Martin, aki augusztusban a The Beatlest is kiütötte a nyeregből.

Martin Karl Sandberg, akit a zeneiparban csak Max Martinként ismernek, enyhén szólva kicsapta a biztosítékot az "igazi" zenerajongók körében, amikor a Billboard Hot 100-as listájára felkerült sorban a 21. listavezető dala, ezzel megelőzve az addigi csúcstartót, a The Beatlest.

De mégis hogyan tudta Max felülmúlni a The Beatlest? Sandberg 1985-ben egy glam rock zenekarnál kezdte produceri és dalszerzői karrierjét. Ez volt az It’s Alive, amelynek a legendás Cheiron Records volt a kiadója, élén Denniz PoPpal, aki maga mellett tartotta Sandberget és maguk mögött hagyva a glamet, 1994-ben megírták az Ace of Base második stúdiólemezét, a The Bridge-et és innentől egy hangyányit fellendült a svéd titán karriereje, ekkor már Max Martin néven, amit szintén Denniz PoPnak köszönhet.

Ugorjunk egy kicsit. 1997, a fiúbandák fénykora, ananászfrizura, velmetina hajzselé, kigombolt ing és csupasz hónalj…regényeket lehetne erről írni. Ez volt – például – a Backstreet Boys és a Quit Playing Games With My Heart című gigantikus popballada, amely betöltötte a The New Kids on the Block után maradt tini-űrt és ez volt Max Martin (a Backstreet Boys-nak pedig a mai napig egyetlen) első TOP 10-es Billboard dala, amellyel továbbegyengette a popzene útját.

1999, a házibulik és a gimis péntek esték elmaradhatatlan dala és a félreismerhetetlenül naiv videoklip egy picit idegesítő lánnyal. Ő volt Britney Spears és a …Baby One More Time. A Cheiron Records és producerei konkrétan mindent megírtak és felvettek előre, így a kis Britney egy hét alatt rögzít(h)ette élete első lemezét. Britney Spears azonnal világsztár lett, a Cheiron Records pedig az összeomlás szélén. Denniz PoP ugyanis 35 évesen meghalt gyomorrákban. Ez a lemez és az NSYNC I Want You Back című debütáló dala volt élete utolsó munkája. Max Martin 2000-ben még elkészíti a szinten toplistavezető It’s Gonna Be Me-t Britney-nek, de utána végleg bezárta kapuit a Cheiron. A kiadó bezárása és a mester halála után Max megalapítva a Maratone kiadót továbbra is a BSB-nek, az NSYNC-nek és Britney-nek ír dalokat, de közel nyolc évig nem sikerül a toplista élére kerülnie…és akkor jött Kelly Clarkson és a Since U Been Gone, na meg Lukasz Gottwald (aka Dr. Luke) társzerző és társproducer.

A 2008-as év Max Martin új korszakának a kezdete és harmadik toplistavezető single dalának az éve, ez pedig nem más, mint az I Kissed A Girl Katy Perry előadásában. Zárójelben jegyezzük meg, hogy a mai napig összesen 18 dallal talált még be a Billboardnál a svéd popguru, akinek innentől kezdve egy nagyon is gyümölcsöző időszak kezdődött a zenészekkel való együttműködést illetően.

Katy Perry-nek összesen nyolc toplistás dalt írt és a Teenage Dream lemez addigi karrierjének egyik csúcspontja és főműve lett, amely Michael Jackson Bad című lemeze után a második olyan lemez a (pop)zene történetben, amelyről öt single toplistavezető lett és megelőzve Michael Jackson Thrillerjét, összesen 225 hétig tartotta magát a Billboard Hot 100-as listáján. Röviden: Amerikában négy éven keresztül a Teenage Dream lemezről szóltak a dalok.

A Perry-hullám után Alecia Moore (aka Pink), de főleg Johan Schuster (aka Shellback) jelentette a megváltást, aki 23 évesen írta meg Max és Pink közreműködésével a So What című dalt. A srác azóta 20 toplistás slágert szerzett, ebből kilenc volt listavezető. És Pink csak a kezdet volt, merthogy a Max-Shellback szerzőpáros ezek után nem kisebb névvel rukkolt elő, mint…

Taylor Swift, akinek összesen négy top single-t írt a svéd gépezet két tagja és a We Are Never Ever Getting Back Together dal gigantikus sikere – hasonlóan az I Kissed A Girl történetéhez – szó szerint felhatalmazta Maxot arra, hogy teljes egészében megírja Swift ötödik stúdióalbumát, az 1989-et, amely a mai napig, vagyis összesen már 60 hete van a toplistákon. A most augusztusban megjelent Wildest Dreams single az ötödik Billboard Hot 100 toplistás single az említett lemezről és egyre csak kúszik feljebb és feljebb. Valószínűleg a cikk befejezésekor már listavezető is…

Megérkeztünk a jelenbe, a BSB után az első férfi előadóhoz és a I Can’t Feel My Face című dalhoz. Annak aki ismeri, szereti és követi The Weeknd munkásságát, feltűnhet, hogy a kanadai srác a House of Balloons debütáló mixtape-jével már mindent elmondott és azóta csak stagnál, amiben semmi meglepő nincsen. Ebben a rádióbarát műfajban nem ritka a hasonlóság, az önismétlés, ahogyan elgondolkodtató az is, hogy a dalok nagy hányadát ugyanaz az öt (elsősorban skandináv) producer írta és írja a mai napig, akik úgy látszik nem tudnak hibázni.

Toplista vezető single dalok, amelyet Max Martin írt, vagy amelyikben társszerzőként szerepelt:

1.) 1999 – “…Baby One More Time” (Britney Spears)

2.) 2000 – “It’s Gonna Be Me” (‘N Sync)

3.) 2008 – “I Kissed a Girl” (Katy Perry)

4.) 2008 – “So What” (Pink)

5.) 2009 – “My Life Would Suck Without You” (Kelly Clarkson)

6.) 2009 – “3” (Britney Spears)

7.) 2010 – “California Gurls” (Katy Perry feat. Snoop Dogg)

8.) 2010 – “Teenage Dream” (Katy Perry)

9.) 2010 – “Raise Your Glass” (Pink)

10.) 2011 – “Hold It Against Me” (Britney Spears)

11.) 2011 – “E.T.” (Katy Perry feat. Kanye West)

12.) 2011 – “Last Friday Night (T.G.I.F.)” (Katy Perry)

13.) 2012 – “Part of Me” (Katy Perry)

14.) 2012 – “One More Night” (Maroon 5)

15.) 2012 – “We Are Never Ever Getting Back Together” (Taylor Swift)

16.) 2013 – “Roar” (Katy Perry)

17.) 2014 – “Dark Horse” (Katy Perry feat. Juicy J)

18.) 2014 – “Shake It Off” (Taylor Swift)

19.) 2014 – “Blank Space” (Taylor Swift)

20.) 2015 – “Bad Blood” (Taylor Swift feat. Kendrick Lamar)

21.) 2015 – “I Can’t Feel My Face” (The Weeknd)

Forrás: CoS

Véleményed van? Akkor nyomd!