Most szól:
Vezeti:
2015.11.18. Szerda 14:54

MTV "Grunge" Unplugged mini-retrospektív

1993-ban ezen a napon rögzítette a Nirvana minden idők legikonikusabb akusztikus koncertjét, amelynek apropóján visszatekintünk az MTV Unplugged grunge korszakára, középpontban a már említett "fehér liliomos" Nirvana Unplugged.

Pearl Jam – 1992. március 16., Nirvana – 1993. november 18., Alice In Chains – 1996. április 10. Három seattle-i zenekar, három rock- és grunge-történelmi pillanat és három felejthetetlen koncert/koncertlemez.

Az MTV Unplugged-nak sokat köszönhet a grunge, ahogyan mi is. Voltunk páran, akikhez annak idején másolt VHS-kazikon jutott el a Nirvana, az Alice in Chains és a Pearl Jam Unplugged koncertfelvétele vagy éppen hanganyaga és voltak, akik alapból így ismerték meg magát a grunge műfaját, amely egy életre rabul ejtette őket.

Az egész unplugged-kultusz 1989-ben kezdődött – és terjedt el - az MTV Music Televison csatornájának köszönhetően, de maga a koncepció és ez a fajta "akusztikus hozzáállás" a hetvenes évek végén indult útjára Pete Townshend és a The Who zenekar égisze alatt. Egészen pontosan 1979. június 30-án, amikor a The Secret Policeman's Ball elnevezésű jótékonysági esten Townshend szólóban előadta egy szál gitáron a Pinball Wizard, a Drowned és a Won’t Get Fooled Again (feat. John Williams) című The Who dalokat.

1993. november 18-án, az In Utero megjelenése után 2 hónappal és Kurt Cobain öngyilkossága előtt 5 hónappal a Nirvana az Unplugged korszak legemlékezetesebb és egyik legemblematikusabb koncertjét adja a New York-i Sony Stúdióban. A rajongók, az interjúk és az archív anyagok, dokumentumrészletek alapján Kurt Cobain meglepően akkurátus, lelkiismeretes és feszült volt a hangbeálláskor. Fehér liliomokat és rengeteg gyertyát hozatott a stúdióba, amely egy egészen különleges és bensőséges hangulatot kölcsönzött az amúgy is autentikus eseménynek. „A hallgatóság soraiban ülők tudták, hogy most valami egészen különleges élményben van részük, ami egyszer adatik meg az ember életében.” – idézte fel ezt a napot Alex Coletti, az MTV Unplugged széria producere, majd így folytatta:

„A Come As You Are volt szinte az egyetlen ismert Nirvana-dal, a Smells Like-ot meg tudatosan kerülték. Ezért is volt ez a koncert más, mint a többi.”

Meg attól is, hogy addig a napig még senki nem hallott akusztikus átiratban Nirvana-dalokat, sőt, ilyen változatos és mondhatni "off topic" setlisttel sem nagyon léptek fel azt megelőzően. Off topic abban az értelemben, hogy a dalok többsége ritkán hangzott el korábbi Nirvana koncerteken, a kiválasztott feldolgozások (The Vaselines, David Bowie, Lead Belly és a Meat Puppets) pedig nemcsak a hallgatókat, de még az MTV stábját is rendesen meglepték, a vendégzenészekről nem is beszélve.

„…biztos Eddie Vedder lesz a vendég, vagy Neil Young…erre megjelentek a színpadon a Kirkwood testvérek a Meat Puppets-ből.”

És nem sokat hallhatták, láthatták, érezhették Kurt Cobaint annyira közel magukhoz, mint ezen a november 18-i napon, ahol egyedül maradva a színpadon előadta a Pennyroyal Tea-t...

Az Unplugged lemez 1994. november 1-jén jelent meg, amely az első Nirvana-megjelenés volt Cobain halála után és 1996-ban a legjobb alternatív album kategóriájában elnyerte a Grammy-díjat. Alex Coletti elmondása szerint „A Nirvana egyszer játszotta el az 56 perces műsort és semmin nem akartak utána változtatni. Így ez az első take került fel a lemezre is.

Zárásként pedig álljon itt az Unplugged beállásáról, próbájáról készült vágatlan anyag: