Most szól:
Vezeti:
2015.12.18. Péntek 16:02

25 dolog, amit nem tudtál a Reszkessetek, betörők!-ről

25 év telt el, mióta Macaulay Culkin megmutatta a világnak, hogy egy betörés hogyan válhat a család szórakozására. A Reszkessetek, betörők! éppen 25 éve debütált a mozikban.

 

Ebből az alkalomból összegyűjtöttünk nektek 25 dolgot, amit valószínűleg nem tudtatok erről a karácsonyi klasszikusról.

1. Ez az egyik legnagyobb bevételt produkáló vígjáték

A film pontosan 476.7 millió dollárt hozott a konyhára. Ez hatalmas összeg bármilyen film esetében, nemhogy egy vígjátéknál, ami az amerikai humor szerint készült, ezért nem volt biztos, hogy mindenhol viccesnek találják. Ennél jobban csak a Másnaposok második része teljesített 586 millió dolláros bevétellel.

2. A film hosszabb ideig uralta a mozikat, mint bármelyik szuperhősös film

Egyből kedvenc lett, és 12 hétig uralta a mozikat, már jóval azután, hogy az emberek lebontották a karácsonyi dekorációkat. Aztán Julia Roberts ’Egy ágyban az ellenséggel’ sikere betette a lábát a filmiparba…

3. A siker inspiráló

A film bevétele megengedte a készítőknek, hogy folytassák munkájukat és elkészítsék a következő részeket is.

4. A történet John Hughes aggodalmának eredményeként született

A film eredeti története a készítő fiától származik. Amikor 1989-ben Európába utaztak, akkor felmerült a kérdés: „Mi van akkor, ha egy gyereket véletlen otthon hagynak?” A hazaérkezésük után két héttel megszületett a forgatókönyv.

5. Chris Columbus a Reszkessetek, betörők!-re szavazott

Columbus mindig is szeretett volna egy karácsonyi filmet forgatni. Úgy volt, hogy a Karácsonyi Vakációt forgatja, de aztán találkozott Chevy Chase-szel, a film egyik szereplőjével, aki annyira ellenszenves volt, hogy nem volt hajlandó vele dolgozni. Így örömmel vágott bele Hughes filmjébe.

6. A Belevaló papapótlóban nyújtott alakítása miatt kapta meg Culkin a szerepet

 

Mindkét filmet Hughes rendezte, így szinte biztos volt, hogy Macaulay kapja a szerepet. 200 gyereket hallgattak meg a stábbal, de ahogy Macaulay jött, mindenki érezte, hogy ő az, akit keresnek.

7. Chris Farley-t is meghallgatták a Mikulás szerepére

 

Chris Farley, a legendás komikus is jelentkezett a Mikulás szerepére, ám végül nem őt választották. Ken Hudson Campbell, aki végül a szerepet kapta, így mesélt erről a Chicago Magazine-nek: „Ő sokkal gyakorlottabb volt nálam. Aztán ő ment be előttem. Nem ment jól, csak bement és már ki is jött. Aztán rajtam volt a sor, bementem és megtettem, amit csak tudtam. Pár hét múlva érkezett a hívás.”

8. Joe Pesci és Daniel Stern már a film előtt is jó barátok voltak

A Reszkessetek, betörők! film forgatásán mindenki azt hitte, hogy még sosem találkoztak, pedig Az Élet kifulladásig című filmben már szerepeltek együtt.

9. Robert De Niro is a jelöltek között volt Harry szerepére

 

Természetesen már nehéz elképzelnünk bárki mást Harry szerepére, mint Joe Pescit. A készítők viszont válogattak, Jon Lovitz és Robert De Niro is versenyben volt a morcosabbik rabló szerepére.

10. Stern csak megjátszotta a pókos ordítást

 

Igazából a pók nem ijed meg az ordítástól, így csak némán ordított a jelenet alatt. Utána volt ideje teljes tüdejéből kiordítani magát.

11. A film költségvetése nem volt felkészülve a műhóra – de aztán jött egy vihar…

A forgatás második napján egy hatalmas hóvihar kerekedett, ezzel beborítva az egész helyszínt hóval. Így nem volt más választás, az egész film alatt „havaznia kellett”.

12. Nem létezik olyan film, hogy ’Angel with Filthy Souls’

 

A rendező meg akarta viccelni a nézőket azzal, hogy egy régi gengszter filmet játszik le a film alatt. Ám ilyen film nem létezik, csak a Reszkessetek, betörők! miatt forgatták le.

13. Harry és Marv nem élte volna túl sérüléseit a való életben

 

2012-ben a The Week utánajárt a dolognak. Egy orvos segítségével vették végig a sérüléseket, amit a két rabló elszenvedett.

14. Culkin volt az, aki megsérült

Culkin egy interjúban elmesélte, hogy a jelenetben, amikor Pesci azt mondja neki, hogy leharapja egyesével az ujjait, akkor egyszer tényleg megharapta és felsértette az ujját.

15. John Candy temetéses sztorija csak egy improvizáció volt

 

Ezért is sajnáljuk, hogy ez a hatalmas színész már nem lehet közöttünk.

16. Macaulay Culkin-nak is improvizálnia kellett

 

A „Na, srácok, feladjátok, vagy még kértek egy kicsit?” sort a kissrác maga találta ki, de annyira jól sikerült, hogy benne hagyták a filmben.

17. Nem kell sajnálnod Buzzt a barátnője miatt

 

Az a legenda terjedt, hogy Buzz barátnőjét és Buzzt magát ugyanaz a színész alakította, ám ez nem igaz. A kép igazából a művészeti vezető fiát ábrázolja, ahogy egy kevésbé vonzó lánynak öltözött.

18. Van egy olimpikon is a szereplőgárdában

 

Hillary Wolf, aki Kevin testvérét alakítja judózott. Az 1996-2000-es szezonban még az olimpián is részt vett.

19. És itt egy bónusz Culkin

Fullert, az ágyba pisilő unokatestvért Kieran Culkin játszotta.

20. Frank bácsinak kellett volna a film gazemberének lenni – talán tényleg ő az!

 

Harry és Marv rosszak, de Frank bácsiról az a pletyka terjedt, hogy ő bérelte fel a két betörőt, hogy kifosszák a család lakását, amíg ők elutaznak.

21. Még Elvis is feltűnik?

 

Ne kérdezzétek miért, de vannak olyan rajongók, akik még a Reszkessetek, betörők!-ben is meglátják Elvis-t...

22. Több történés van a filmben, mint amennyit észrevennél!

 

Mindenki tudja, hogy a Reszkessetek, betörők! Macaulay Culkin nélkül már nem ugyan az. De tudtátok, hogy az ötödik részt 2012-ben adták ki?

23. És még egy utánzat is készült!

 

Az 1995-ös Bushwacked filmben is Daniel Stern játszott. Ezt a filmet nevezték a Reszkessetek, betörők! lehetséges vetélytársának, ám egyáltalán nem bizonyult annak.

24. Megvásárolható volt a Reszkessetek, betörők! háza

Az Illinois állambeli Winnetka-ban lévő épület 2012-ben 1,58 millió dollárért kelt el.

25. Létezik Reszkessetek, betörők! videójáték

 

A film megjelenésétől számított 9 hónap múlva már megjelent a videójáték is. Talán nem olyan nagy szám, de Culkin volt talán az egyetlen gyerek, aki saját magával játszhatott egy videójátékban.

Forrás: People