Most szól:
Vezeti:
×
2015.12.20 Vasárnap . 15:12

5 elfeledett film, amit látnod kell idén Karácsonykor

Az utolsó adventi hétvégén öt elfeledett, illetve kevésbé ismert családi filmet ajánlunk, melyek garantáltan meghozzák az ünnepi hangulatot!

Karácsony Artúr (2011)

A 2011. karácsonyára időzített Karácsony Artúr című animációs film sajnos nemigen jutott elegendő figyelmhez az akkor sokkal inkább felkapott Scorsese-film (A leleményes Hugó) és az eredetileg belga rajzfilm-sorozatként megismert Tintin kalandjai moziváltozata mellett. Pedig igazán megérdemelte volna. A Télapó kisebbik fia, Artúr bátyjával ellentétben mindent megtesz édesapja nehéz munkájának sikeressége érdekében, így végül Artúr ügyetensége és hebehurgyasága ellenére mindenkinek boldog lehet a karácsonya. A filmet Golden Globe-ra és a Brit filmakadémia díjára is jelölték a legjobb animációs film kategóriában.

Kellemetlen karácsonyi ünnepek (2014)

A tavaly nyáron elhunyt Robin Williams egyik utolsó filmjében egy nagypapát alakít, akinek szokatlan családjában mondhatni egyáltalán nem úgy alakul a karácsony, ahogyan azt eltervezték. Boyd Michler (Joel McHale) fiával (Clark Duke) és feleségével (Lauren Graham) érkezik a családi összejövetelre a nagyszülőkhöz, azonban a fiuk ajándékát tévedésből otthon felejtik. Boyd édesapjával kénytelen visszaautókázni a csomagért, hogy fiának örömet szerezzen, azonban rengeteg kalamajkába keverednek a viharos téli éjszakán. A film idén decembertől szinkronizált változatban, dvd-n is elérhető.

Táncos (1989)

Szintén kevesek által ismert - vagy inkább már elfeledett - a kilencvenes évek végén megjelent családi film Táncossal, a rénszarvassal, akit egy nyolcéves kislány, Jessica (Rebecca Harrell) fogad magához. Jessica úgy véli a rénszarvas nem más, mint a Télapó által elvesztett Táncos, így külön örül, hogy gondozhatja a sérült lábú állatot. Kevés ilyen őszinte karácsonyi filmet látni, a Táncos még két és fél évtized távlatából is egy kihagyhatatlan mese. Nem csak a legkisebbeknek.

Nativity! (2009)

Az angoloknál olyannyira nagy sikert hozott a 2009. karácsonyára elkészülő Nativity!, hogy azóta két folytatása is megjelent a filmnek, utóbbi tavaly decemberben. A három részt a Szent Bernadett iskola gyerkőcei és karácsonyi műsorük köti össze, ezt azonban mindegyik történetben más-más tanár feladata levezényelni. A legelső változatban a karácsony-gyűlölő tanárbácsi (Martin Freeman) és segítője (Marc Wooton) kezdi el irányítani a gyerekeket, hogy aztán együtt megpróbálják felülmúlni a sokkal jobb lehetőségekkel induló eminens iskola műsorát.

Mindenki megvan (2009)

A Mindenki megvan főszereplője a hetvenes éveiben járó Frank Goode (Robert De Niro), aki több év után először hívja haza négy felnőtt gyermekét az ünnepekre. Ugyanakkor ez nem olyan egyszerű, mint hangzik: a négy fiatal már teljesen önálló, ráadásul el is hidegült a kapcsolatuk magányos édesapjukkal. Az idős Frank karakterét zseniálisan megformáló De Niro mellett Kate Beckinsale, Drew Barrymore, Sam Rockwell játéka, valamint Dario Marianelli zenéje is megemlítendő. A filmhez Paul McCartney írt Golden Globe-díj jelölést hozó betétdalt, a hozzá készült videoklip itt megtekinthető:

Korcsog Andor

Címlapkép: YouTube