Most szól:
Vezeti:
2016.01.18. Hétfő 11:15

5 új lemez, amit hallanod kell a héten

Új albummal tért vissza a Panic! At The Disco, a Daughter és a Mystery Jets, valamint ajánljuk a kanadai Majical Cloudz kislemezét és az amerikai Brothers Osborne bemutatkozó albumát.

Panic! At The Disco - Death Of A Bachelor

Las Vegas egyik kedvenc pop punk zenekara tulajdonképpen teljesen szétszéledt, Brendon Urie énekes azonban továbbra is tartja a frontot és összehozott egy visszatérő Panic At The Disco-albumot. Aki ismerte korábbról a formációt tudhatja, hogy Brendon ezidáig is háttérbe szorította zenésztársait, úgymond minden róla szólt, így nemigen kellett aggódni az új album “eredetiségét” illetően. Ha már itt tartunk, a magára maradt frontember egyébként Frank Sinatra hatására hivatkozott az album kapcsán és meglepő módon az utolsóként megszólaló Impossible Year-ben tényleg ott van Sinatra. De persze csak abban az egyetlen dalban. A többi marad a már megszokott Panic-hangzás.

Az album letölthető iTuneson, illetve meghallgatható Spotifyon.

 

Daughter - Not To Disappear

Szinte hihetetlen, hogy megy az idő, már a 2010-ben alakult Daughter is hat éve jelen van a pályán. Igaz, egyetlen nagylemezzel a háta mögött, melynek folytatására három évet várhattak rajongóik. A londoni trió Not To Disappear címre keresztelt albumán Nicolas Vernhes producerrel dolgozott brooklyni stúdiójában - Vernhes legutóbb a 2014-es év egyik legelismertebb albumát hozó The War On Drugs csapata mellett segédkezett - így itt is megvoltak az elvárásaink. Csalódnunk pedig egyáltalán nem kellett, a lemez lassú tempója és hangvétele ellenére első hallásra magával sodor: a How kinyílásával, a No Care elképesztő dobtémájával, vagy akár a Fossa hirtelen ejtéseivel és ritmusváltásával mindig képes meglepni. Ha lesz lemez a januári megjelenések közül (Bowie búcsúalbuma mellett), melyre az év legjobbjaiként tekintünk majd vissza, ez garantáltan köztük lesz. Szinte bűn kihagyni.

Az album letölthető iTuneson, illetve meghallgatható Spotifyon.

 

Mystery Jets - Curve Of The Earth

A több mint egy évtizede alakult londoni Mystery Jets még sosem agyalt ennyit egyetlen albumán sem, mint a pénteken megjelent hatodik nagylemezén: a Curve Of The Earth a négy évvel ezelőtt kiadott Radlands-t követi a sorban. Utóbbit nagyon lehetett szeretni okosan építkező gitárballadáival, melyeket aztán 2013-ban a Sziget nagyszínpadán is hallhattunk; egyáltalán nem éreztük szükségét bármiféle irányváltásnak. Mely aztán végül bekövetkezett: a Mystery Jets megszokott gitártémáit most a 80-as évek szintihangjai helyezik új dimenzióba (meglepően meggyőző eredménnyel), így az olyanok, mint a Midnights Mirror és a Blood Red Baloon biztosan új élményt hoznak a hallgatóság számára.

Az album letölthető iTuneson, illetve meghallgatható Spotifyon.

 

Majical Cloudz - Wait & See EP

A kanadai Devon Welsh elektropop formációja 2010-ben indult. Turnéztak már a The National, Grimes, Lorde és James Blake társaságában is, de valahogy így sem tudtak kitörni a tengerentúlra. Majd tavaly érkezett a sorban harmadik Are You Alone? című nagylemez, melyre már több médium felfigyelt: nem csak a Rolling Stone és a Pitchfork, de az angol The Guardian is pozitívan vélekedett róla. Erről a joggal méltatott albumról aztán pár dal lemaradt, melyek mostantól a Wait & See címre keresztelt kislemezen érhetők el. Az új EP öt felvétele közül egyelőre egyikhez sem készült videóklip, így addig is szóljon az Are You Alone? legszebb darabja, a Downtown. Garantáltan kikapcsol.

A kislemez letölthető iTuneson, illetve meghallgatható Spotifyon.

 

Brothers Osborne - Pawn Shop

Meglepő látni, hogy még a zene-streamelés világában is hány zenekar akad meg Amerikában, melyekről itthon talán sosem szerzünk tudomást. Ezek zöme persze a country műfajában utazik és java részük tényleg kevésbé befogadható számunkra, mint a tengerentúlon élők számára, ugyanakkor ebbe a kategóriába aligha sorolhatnánk a Brothers Osborne country-popját. Mégsem ismeri őket itthon senki. Pedig ez a testvérpár Marylandből meglepően ügyes megoldásokkal próbálkozik első nagylemezén, számunkra is könnyebben lenyelhető, igényes, country-s popdalokkal. Köztük olyanokkal, mint a torzított gitáros Down Home, vagy a banjo-riffel megdobott Heart Shaped Locket, melyek még plusz színeket hoznak erre az egyébként is izgalmas lemezre. A közel négymilliós nézettségű klip a Stay A Little Longer című dalhoz szintén magáért beszél.

Az album letölthető iTuneson, illetve meghallgatható Spotifyon.

 

Korcsog Andor