Most szól:
Vezeti:
2016.04.04. Hétfő 09:58

5 új lemez, amit hallanod kell a héten

Új albummal tért vissza Alex Turner és Miles Kane közös formációja, a The Last Shadow Puppets, ismét nagyot alkotott a Pet Shop Boys, sőt a Mogwai filmzenéjét sem szabad kihagyni. Rajtuk kívül még a friss kedvenc Lukas Graham bemutatkozó albumát és a Yeasayer újdonságát ajánljuk erre a hétre.

The Last Shadow Puppets - Everything You’ve Come To Expect

The Last Shadow Puppets. Az Arctic Monkeys frontemberének másodprojektje - mondanák sokan. Pedig jóval többről van itt szó mint Alex Turnerről, vagy éppen az ő és Miles Kane közötti bromanceről: a 2008-ban már összeállt formáció ugyanis nem csupán egy kiváló összetételű duó, hanem egy egész kvartett: két főhősünk mellett ott van még basszusgitáron Zach Dawes a Mini Mansions-ből, valamint a doboknál James Ford. Napjaink egyik legjelentősebb zenei producere, referenciái közt olyan nagylemezekkel, mint a tavalyi Foals, Florence And The Machine, vagy Mumford And Sons albumok. És, hogy mindezek tudatában hol lehet a bökkenő? Nos, valójában sehol: a brit indie-rock két nagy figurája, biztos produceri kezekben nem tud hibázni. Kereshetnénk a hibákat, de (többszöri meghallgatás után) végül úgyis rájövünk, hogy nem érdemes: úgy a korábbi TLSP-album rajongói, mint az Arctic Monkeys, vagy Alex legutóbbi filmzenés szólóanyagának (Submarine EP) kedvelői megtalálják majd kedvencüket a Last Shadow Puppets visszatérő korongján.

Az album letölthető iTunes-on, illetve meghallgatható Spotify-on.

 

Pet Shop Boys - Super

A 80-as évek elején alakult Pet Shop Boys 2013 után ad ki ismét új albumot. Akkor az Electric a körülményeket tekintve is újat hozott: a duó 28 év után szerződést bontott a Parlophone lemezkiadóval, valamint producernek a The Killers és Madonna lemezein is dolgozó Stuart Price-t bérelték fél. E tekintetben pedig sok változás nem érhet bennünket az újabb koronggal: ez ismét Price és a duó saját lemezkiadójának (X2 Recordings) gondozásában jelent meg. A szuperül szuperáló címmel megáldott Super című albumot pedig Stuart ismét rendbe tette: Neil Tennanték a 80-as évekig visszanyúló house és disco elektronikáját kiválóan vegyítik a mai trendeknek megfelelő hangzásvilággal. Ez persze sokak számára elsőre kicsit meglepő lehet, olyan slágergyanús témákat aligha találunk itt, mint 2009-ben a Love Etc. volt. Aki azonban az Electric-et hallgatta és szerette tudja mire számítson. És pontosan azt fogja kapni.

Az album letölthető iTunes-on, illetve meghallgatható Spotify-on.

 

Mogwai - Atomic

Már csak egy hét és megjelenik Woodkid filmzenéje a Desierto című mexikói thrillerhez, azonban addig még egy skót poszt-rock zenekarnak is jelenése van. A kilencvenes években alakult Mogwai ezúttal a BBC hirosimai katasztrófáról forgatott dokumentumfilm-szériájának első részéhez, az Atomic-hoz készített filmzenét. Bár a film tavaly nyáron, a japán események hetvenedik évfordulóján már bemutatásra került, a teljes zene csak most jelenhetett meg. A kétkedők mondhatnák, hogy ez a majd egyórás anyag valójában nem más, mint a Mogwai-tagok egyszerű kísérletezgetése vintage-szintetizátorokon, erről azonban szó sem lehet: a film és a zene kiadása között több, mint plusz fél év telt el a sávok finomításával. Ez pedig az eredményen is jól hallatszik.

Az album letölthető iTunes-on, illetve meghallgatható Spotify-on.

 

Lukas Graham - Lukas Graham

Lukas Graham a frontember, a Lukas Graham a zenekar, ráadásul április elseje óta a Lukas Graham már egy album címe is. A négytagú dán csapat tavaly egyébként már kiadta címnélküli bemutatkozó albumát, a nemzetközi (így a magyar megjelenés) azonban múlt péntekig váratott magára. Lukas Graham Forchhammer háromévesen dán családi vígjátékokban szerepelt, 2003-ban pedig Simba dán hangja volt Az oroszlánkirály harmadik részében. Életének epizódjait, így például édesapja elvesztését (7 Years) populáris dallamvilággal tálalva hallhatjuk az első Lukas Graham-albumon. A már ismert kislemezdalok mellett a további kilenc szerzemény is könnyen a fülünkben maradhat, éppen ezért vigyázzunk. Bátran, de ugyanakkor kellő óvatossággal hallgassuk ezt az újdonságot!

Az album letölthető iTunes-on, illetve meghallgatható Spotify-on.

 

Yeasayer - Amen & Goodbye

Négy év után tért vissza negyedik stúdióalbumával múlt pénteken a Yeasayer. A brooklyni pszichedelikus popban utazó trió sokak szerint eddigi legegyedibb hangzású albumát hozta össze: az Amen & Goodbye ugyanis hangzását tekintve 100%-ban kiszámíthatatlan, tele meglepetésekkel. Vegyük akár csak a beharangozó kislemezdalt, melynek öt percében hallhatunk furulyaszót, megszólal egy csilingelő hangú lánykórus, majd a dal végén valaki teljesen indokolatlan ritmusban püfölni kezd egy ártatlan kongadobot. És akkor még a Silly Me akusztikus E-húrját, vagy a Half Asleep szitár dallamát nem is említettük. Egy szó, mint száz: a Yeasayer visszatérő újdonsága kihagyhatatlan. Tehát érdemes máris kezdeni az I Am Chemistry klipjével! Ennyi meglepetés egy ötperces dalban ritkán érhet.

Az album letölthető iTunes-on, illetve meghallgatható Spotify-on.

 

Szöveg: Korcsog Andor

Fotó: Paul Bachmann