Most szól:
Vezeti:
×
2016.05.09 Hétfő . 11:06

5 új lemez, amit hallanod kell a héten

Teljesen váratlanul érkezett meg pénteken James Blake, majd vasárnap a Radiohead újdonsága, de ugyancsak új albummal jelentkezett Gregory Porter, Skepta és Kaytranada is. Korcsog Andor lemezajánlója.

Radiohead - A Moon Shaped Pool

A tavaly Budapesten koncertező Jonny Greenwood már a múlt ősszel elkotyogta anyazenekara legújabb terveit, de igazán biztosak csak a múlt hétvégén lehettünk a készülő Radiohead-albumot illetően, amikoris a zenekar teljesen eltűnt a közösségi médiából - az összes képüket és posztjukat törölték. Ezután elkezdtek potyogni a teaser-ek, két single is megjelent, majd vasárnap este a teljes nagylemez. A sorban kilencedik Radiohead-album a 2011-es The Kings of Limbs-et követi, hangzását tekintve azonban inkább az azt megelőző In Rainbows-ra hajaz. Ugyanakkor (a korai hiedelmeknek megfelelően) hallhatunk régebben keletkezett szerzeményt is: a tizenegy-számos albumot a 90-es évek közepén íródott True Love Waits zárja. Ilyen sokáig még nem kellett várnunk egyetlen Radiohead-albumra sem. És bizony megérte várakozni: a zenekar talán legjellegzetesebb dalgyűjteményét kaptuk.

Az album letölthető iTunes-on, illetve meghallgatható Apple Music-on.

 

James Blake - The Colour in Anything

Ha volt ember, aki nem különösebben örült a Radiohead vasárnap este felbukkanó új albumának, az minden bizonnyal James Blake lehetett: a londoni zenész péntek virradóra nyílvánosságra hozott meglepetés-albuma így tulajdonképpen kevesebb, mint három napig fürödhetett a sikerben. De Radiohead ide, vagy oda Blake abszolút megérdemelte, megérdemli a figyelmet. A The Colour in Anything címre hallgató nagylemez csodálatos harmóniákkal, kísérletezős minimál elektronikával és mély tartalommal szólítja meg hallgatóit, mindezt pedig olyanok közreműködésével, mint Rick Rubin producer, vagy az album-halogatás koronázatlan királya, Frank Ocean. Sokak idei nagy favoritja lehet majd ez az album.

Az album letölthető iTunes-on, illetve meghallgatható Spotify-on.

 

Skepta - Konnichiwa

Az angol Joseph Adenuga első ízben dj-ként próbálkozott, majd végül a grime és a hip-hop műfajában talált igazi önmagára. Azóta pedig mondhatni ő napjaink legsikeresebb angol rappere az USA-ban, ami bizony nem piskóta. Az idei év ezidáig kevésbé volt kellemes a londoni zenész számára: nem elég, hogy többen támadták új albumának folyamatos halogatása miatt, de annak turnéja is akadályba ütközött, miután a múlt hónapban megtagadták vízumkérelmét az Egyesült Államokba. Aztán a Konnichiwa végül megjelent. A tizenkét-számos gyűjtemény egyik legnagyobb szenzációja, hogy hallhatjuk rajta Pharrell Williams-t énekelni. De aztán még mellette olyanok is megszólalnak, mint Wiley, a BBC által hájpolt Novelist, vagy Skepta öccse, Jme.

Az album letölthető iTunes-on, illetve meghallgatható Spotify-on.

 

KAYTRANADA - 99.9%

Egy mindössze 23-éves félig kanadai, félig haiti származású fiatalemberről beszélünk. Ő Louis Celestin azaz (legújabb nevén) Kaytranada, aki már nem mellesleg turnézott Madonnával és dolgozott a producerlegenda Rick Rubinnal is. A Montreálban élő fiatalember első LP-jén kiválóan bizonyítja amit nagyon tud: zseniális beateket gyárt. Mellette pedig olyan ismertebb előadókat vonultat fel nagylemezén, mint az AlunaGeorge, Craig David vagy Anderson Paak, és bizony mindegyikükkel megtalálja az összhangot. Persze mivel tudjuk, hogy az említett zenészek nem éppen egy műfajban mozognak jöhet is a kérdés: hogyan lesz ebből egy egységes lemez? Leginkább úgy, hogy nem lesz. Sőt mondhatnánk, hogy egy playlisten is nehezen férnének meg ezek a felvételek. Ugyanakkor (most jön a csavar): a 99.9% simán az idei év eddigi legizgalmasabb EDM-albuma.

Az album letölthető iTunes-on, illetve meghallgatható Spotify-on.

 

Gregory Porter - Take Me to the Alley

Gregory Porter több évtizedes munkássága során egyre népszerűbbé vált (többek közt Grammy-díjjal is kitűntették), de azt senki nem gondolta volna, hogy majd egy Disclosure-kollaborációval még közelebb juthat célközönségéhez. Márpedig ez történt: a Holding On nem csupán sláger lett, de általa Porterre is nagyobb figyelem irányul. A 2013-as Liquid Spirit-et követő új nagylemezének gyöngyszeme egyértelműen a már említett Disclosure-dal jazz-változata, de ott vannak még olyan nagyszerű jazz-soul szerzemények, mint a címadó Take Me To The Alley, a könnyed és üdítő In Heaven, vagy a többinél valamivel gyorsabb Fan the Flames. Egy újabb Grammy-jelölés szinte borítékolható. Aztán, hogy hogyan szólalnak meg ezek a dalok élőben? Idén júliusban a VeszprémFesten kiderül!

Az album letölthető iTunes-on, illetve meghallgatható Apple Music-on.

 

Korcsog Andor