Most szól:
Vezeti:
2017.02.18 Szombat . 16:56

13 ország, 13 különböző üdvözlési forma

Te tudod, hogy egyes távoli kultúrákban milyen különböző köszöntési formákat használnak? Érdekesek a különbségek. Egyik sem fogható a jó öreg hazai kézfogáshoz.

Vajon ezek az üdvözlési formák napjainkban is mindennaposak? Mit gondoltok, mi lehet az oka ezeknek a különböző, néhol egyszerű, néhol intim, néhol bonyolultnak tűnő, rítusszerű köszöntési formáknak?

1. Fülöp-szigetek

fülöp szigetek

A Fülöp-szigetekiek szép gesztusát Manonak nevezik. Ezzel mutatják ki tiszteletüket a fiatalabbak a tapasztaltabbaknak. Megfogják az idősebb személy kezét és egy finom mozdulattal hozzáérintik homlokukat.

2. Japán

japán

A japánok meghajlással köszöntik egymást, aminek időtartama és testtartási szöge szituációtól függően változó.

3. India

india

Az emberek Indiában a Namaste szót használják egymás köszöntésére, miközben tenyereiket a mellkasuk fölött összeérintik, pontosabban összeszorítják, és ujjaikat felfelé fordítják.

4. Thaiföld

thaiföld

Hasonlóan Indiához, a Thai üdvözlési forma, a wai, egy imához hasonló gesztus, amit egy finom meghajlással kísérnek.

5. Franciaország

franciaország

Francia népi szokása, hogy arcon csókolják egymást a találkozó felek.

6. Új-Zéland

új-zéland

A Māori emberek Új-Zélandon egy hagyományos gesztussal, a hongival üdvözlik egymást. A két ember egymáshoz érintik orrukat és homlokukat köszönésképpen.

7. Botswana (Afrika)

botswana

Botswanában egyszerű, de hosszabb lépések folyamatát kell követni a megfelelő üdvözlési forma betartásához. A jobb karjukat kinyújtják, míg a balt a jobb könyökük alá helyezik, majd összeérintik kezeiket, először csak a hüvelykujjukat majd tenyerüket, majd visszaállnak az eredeti pozíciójukba...

8. Mongólia

mongólia

Mongóliában az emberek egy sálat adnak egymásnak ajándékba, miközben mindkét kezükkel egymásba karolnak és enyhén meghajolnak.

9. Szaúd-Arábia

szaúd-arábia

Szaúd-Arábiában az emberek kézfogással köszöntik egymást, és mondják: “As-salamu alaykum”, azaz „Békesség legyen rajtad”. A köszöntést olykor orruk összeérintésével is kísérik, vagy egymás vállára helyezik ellenkező kezüket.

10. Tuvalu

tuvalu

Tuvalu egy polinéziai sziget, ahol az emberek hagyományos üdvözlési formája egy mély lélegzetvétel, miközben arcukat egymáshoz nyomják.

11. Kenya

kenya

Kenyában a Masai törzs az új embereket úgy fogadja be, hogy egy táncszertartást rendeznek, ahol körben versenyeznek, ugrálnak, minél magasabbra...

12. Malajzia

malajzia

A malájok jellemzően mindkét kézzel megérintik egymás kézfejét, aztán tenyerüket a szívükre helyezik.

13. Tibet

tibet

A tibeti emberek egymás köszöntéseképpen kinyújtják nyelveiket, hogy bebizonyítsák, nem reinkarnációi egy irgalmatlan, 9. századi királynak, akinek közismerten fekete nyelve volt.

Forrás: brightside