Most szól:
Vezeti:
×
2017.03.13. Hétfő 18:02

Íme a "Saját zenéd" márciusi versenyzői

A zsűri "székében" ezúttal Medgyesi Ferenc Pitét köszönhetjük, aki jelenleg producerként és a Hiperkarma menedzsereként tevékenykedik. Pitének nem volt könnyű a dalokkal, de lássuk, Ő hogyan látta vagyis inkább hallotta őket.

71PA – Március

Medgyesi Ferenc Pite (a Hiperkarma menedzsere): Sokszor meghallgattam az összes dalt, jegyzetelgettem, másnap újra hallgattam újra jegyzeteltem a saját hülyeségeimet kihúzogattam satöbbi, de hát egy szó mint száz: ez az egyetlen nóta a 10-ből amihez érdemben egy betűt sem tudtam hozzászólni. Ha szerettek zenélni, mert jó együtt lenni a próbateremben akkor ne foglalkozzatok senki véleményével, csináljátok.

Einstand – Képest

Medgyesi Ferenc Pite (a Hiperkarma menedzsere): Ezt a dalt hallgattam meg a legtöbbször. Minden egyes alkalommal vérzett a szívem érte. 1992-ben az Alcohol Force nevű komlói crossover hardcore zenekar basszusgitárosaként kezdtem a szakmát. Tudom, hogy jó érzés beletaposni a torzítóba és adni neki az alját, viszont ez a vers nem feltétlen kívánja ezt meg. Képzeljétek el ezt a mezőnyből egyébként kiemelkedően jól megírt szövegű dalt csak egy zongorával. Működne úgyis. Ne akarjatok fájdalmat okozni a hangszerekkel amikor ilyen harmóniák birtokában vagytok. Az is nagyot lendítene a zenekar lehetőségein, ha az énekes soha többet nem énekelne „H” hangot a „K” után. Ezt egyszerűen felejtsd el. Holnaptól. Ígérd meg! Ha a hangszerelést és a szavak végi „KH” irritációt elveszem az egészből, maga a dal jó. Megvan a szövegíróban a potenciál. „lesz még itt fordulat majd meglássátok” – kedvenc sorom. That’s da spirit!

Nemzenekar – Bolt

Medgyesi Ferenc Pite (a Hiperkarma menedzsere): „A boltban, ahol a boltos maga az élet” - tök őszintén kérdem és lécci tényleg írjátok meg nekem e-mailben hol van ez a bolt? Néhány apró-cseprőbb dolgot, úgymint elfecsérelt évek, elrontott örök szerelmek, feleslegesen elégetett életidőt azon nyomban visszavásárolnék feláron. Ti pedig, míg én a gatyámat is otthagyom a rengeteg rossz döntésem miatt a boltban mégis úgy döntötök, maradnátok a zenélésnél akkor talán érdemes lenne elgondolkodni az esküvői zeneszolgáltatáson. Telített ugyan, de óriási és megbízható piac, ingyen pia, lepattanó részeg koszorús lányok. Nem olyan rossz élet az.

Privát Affér – Éjfél Elmúlt

Medgyesi Ferenc Pite (a Hiperkarma menedzsere): Figy! Ha egy nő egyszer megkérdezné tőled miért mondod így, két „L”-lel azt, hogy „találkozhatunk nállad” akkor mit fogsz válaszolni neki? Ha leblokkolnál ideírom, legyen meg a válasz a tarsolyodban: Cause I’m just a teenage dirt bag baby.

Pán Péter – Minden Közepén

Medgyesi Ferenc Pite (a Hiperkarma menedzsere): Frankó! Élem a BPM-et. Nagyon ritka, hogy egy énekesnek ennyire tökéletes a prozódiája, de lehetetlenül hátul van a sávod és tök feleslegesen van teletömve a dal középen. Pedig akartátok modernül, okosan hangszerelni de csak visszacsúsztatok kétlábgépes metálba. Egyébként így is működhet, fejtsétek meg.

Linkstar – Ébredő Város

Medgyesi Ferenc Pite (a Hiperkarma menedzsere): Kedvenc gimis dalom, és az egyetlen a 10 dalból ahol észrevehetően jópofa vokálok vannak egyáltalán. De kérlek figyelj oda jobban a prozódiára. Gyakorolj. Akard megérteni. Aztán vissza a próbaterembe. A  zenekarra is ráfér a gyakorlás.

Whiskeyroll – Shut up

Medgyesi Ferenc Pite (a Hiperkarma menedzsere): Kussolok.

Ulbert Ferenc – Strangers km Rita Soul

Medgyesi Ferenc Pite (a Hiperkarma menedzsere): Sok dolgot nem értek az életben, de ez a dal kettővel emelte a számukat. Egyik az, hogy mit keres itt ebben a mezőnyben? A második árulkodik és ebből következik és sokkal fontosabb az pedig az, hogy mi a célotok ezzel a szonggal? Csodaszépen, szabályos panelekből felépített, helyi értékén hangszerelt közepes szöveg. Mi legyen ezzel? Ugyanebből nyugaton 12 egy tucat, itthonra nem elég. „Tell me!”

Iniciál – Csillaghullás

Medgyesi Ferenc Pite (a Hiperkarma menedzsere): Ha nem tévedek ők Lóri alias Láthatatlan és Viktor alias Zeb, vagy Zep, vagy Zed nem értem és lusta vagyok utánanézni, találj magadnak egy érthető művésznevet. A csatornátokon amit a 2015-ös Ki-Mit-Tubeos videótok alatt egy kommentben találtam nincs egy darab videó sem. Miért nincs, mi történt?

És akkor most itt van ez a beef? Gondoltátok toltok egy valójában röhejesen töketlen beefet a leendő kollégáknak, akik a televíziós tehetségkutatókon keresztül lettek sztárok?  This is da best you can come up with dawg? És hát persze hogy tévedtek. Legtöbbjük ért valamit amit ti még nem, hogy mi az az  őszinte általános alázat. Hiába teszitek ide a legkiforrottabb dalt a listából. Nem vagyok elájulva. Ha beefeltek, akkor ne a Petőfi Rádióba küldjétek be -ez milyen már- hanem csináljátok rendesen, férfi módjára ahogy a nagyok, Eazy E csinálta, vagy Proof, vagy 2Pac vs. Biggie, mind a kettőjüket lelőtték fél éven belül, vagy szegény megboldogult Paja G (innen is óriási ölelés és hatalmas pacsi a testvéreinek) vagy a magyar underground hiphop legjobb bandája, a győri úthenger, a Barbárfivérek csinálja. Na az beef. De csillaghullásról énekelni amikor ti akartok lenni a legnagyobb megasztárok, nem is értem. Ilyen kvalitásokkal ennél sokkal okosabb dalokat kell csinálnotok. Jószándék. Ha raphősök akartok lenni ismerkedjetek ezzel a fogalommal.

Sexnuggets – Menjen Tovább

Medgyesi Ferenc Pite (a Hiperkarma menedzsere): Azért legyen valami stabil polgári foglalkozásotok is, ha minden kötél szakad menjen tovább az élet arra, amerre mennie kell.