Most szól:
Vezeti:
×
2017.06.26 Hétfő . 14:42

20 érdekesség a 20 éves Harry Potterről

Varázslatos dolog történik a Facebook oldaladon, ha ezt megcsinálod!

Már húsz éve, hogy az addig ismeretlen írónő, J.K.Rowling varázslóvilágáról szóló könyvsorozatának első része, a Harry Potter és a bölcsek köve megjelent a könyvesboltokban. Nem telt bele sok időbe, mire a „kis túlélő” milliók kedvencévé vált világszerte, azóta nem csak gyerekek, de felnőttek is boldogan lapozgatják, olvasgatják, elevenítik fel Harry Potter, a Roxfortban töltött éveinek kalandjait.

Erre a napra a Facebook is meglepetéssel készült a rajongóknak. Ha kommentbe vagy bejegyzésbe beírod, hogy "Harry Potter" vagy bármelyik roxfort ház angol nevét (Slytherin, Hufflepuff, Gryffindor, Ravenclaw), akkor kiemelve és színesen fognak megjelenni egy kis animációval fűszerezve.

Világszerte rengeteg rajongója van a fiatal varázslótanoncnak és barátainak, de talán a legfanatikusabbaknak is okozhatunk meglepetéseket, összegyűjtöttünk Nektek 20 érdekességet a 20 éves Harry Potter és a bölcsek kövéről.

 1. A sorozat első részét, mind a könyv, mind a film változatot más címen ismerik az amerikai rajongók, ott ugyanis az írónő beleegyezésével a Harry Potter és a varázslók köve elnevezést kapta.
 2. Az első filmet BAFTA-díjra is jelölték a speciális effektjeiért, a rendező, Chris Columbus azonban több interjúban is azt nyilatkozta, hogy nincs megelégedve a film CGI minőségével.
 3. J.K.Rowling írta a forgatókönyv azon részét, amelyben Harry szüleinek meggyilkolásáról szól. Ezt azért tartották fontosnak a film producerei, mert tisztában voltak azzal, hogy egyedül az írónő tudhatja, hogy mi is történt pontosan azon a tragikus estén Godric’s Hollow-ban.
 4. Chris Columbus lánya is kapott egy kisebb szerepet az első részben, mint a Hugrabug-ház diákja, Susan Bones megformálója.
 5. A film rendezőjének kiválasztásánál többek között Steven Spielberg neve is felmerült.
 6. A film zenéjét eredetileg James Horner (Titanic, Avatar, A rettenthetetlen) szerezte volna.
 7. Az írónő egyedül a Perselus Piton professzort alakító Alan Rickman-nek árulta el, mi lesz a történet vége, ezzel segítve a színészt, hogy a lehető legtökéletesebben tudja megformálni a karaktert.
 8. Abban a jelenetben, mikor Harry saját szüleit látja a tükörben, felkérték az írónőt, hogy ő alakítsa Harry édesanyját. Ezt az írónő visszautasította.
 9. Tim Roth komoly esélyekkel kapta volna meg Perselus Piton szerepét, a színész azonban A majmok bolygója remake-t választotta a varázslók világa helyett.
 10. A film egyik helyszíne a Gloucester-i katedrális volt.
 11. Rupert Grint egy rap-videóval jelentkezett a szerepre.
 12. A kviddics meccs jelente volt az utolsó, amit leforgattak, hiszen sokáig talány volt a készítőknek, hogyan is kivitelezzék a varázslók sportjának látványát.
 13. Az írónő egykori kémiatanáráról mintázta Perselus Piton karakterét.
 14. Az Albus Dumbledore-t haláláig alakító Richard Harris-t saját unokája fenyegette meg, mondván, ha nem vállalja el a szerepet, soha többet nem beszél vele.
 15. 12 kiadó utasította vissza az első rész kéziratát.
 16. J.K.Rowling-nak egy repülőúton jöttek az ötletek a Roxfort házainak neveire, melyet egy hányózacskóra jegyzett fel, nehogy a landolásig elfelejtse őket.
 17. Harry első történetei az Edinburgh-i The Elephant House nevű kávézóban születtek meg.
 18. Alan Rickman-t és Maggie Smith-t maga J.K.Rowling választotta ki McGalagony és Piton szerepére.
 19. Daniel Radcliffe 160 szemüveget használt összesen a forgatásokon.
 20. Emma Watson eredetileg nem akart jelentkezni a szerepre, tanárnője beszélte rá, és végül ki is választották.

Forrás: kickassfacts