Most szól:
Vezeti:
2017.07.04 Kedd . 19:56

Pókember: Hazatérés kritika – A harmadik Pókfej az igazi?

Tobey Maguire és Andrew Garfield után Tom Holland is pókarcot vág – de vajon elbír a szereppel? Spoilermentes kritikánkból kiderül!

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy 13 éves srác, akinek rögtön Pókember lett a kedvenc szuperhőse, miután megleste a Tobey Maguire-féle filmet a moziban, valamint rengeteg képregényt elolvasott a témában. Aztán teltek-múltak az évek, megérkezett A csodálatos Pókember, aki már nem is volt annyira csodálatos, és az évek során a „gyermeki” rajongás is kezdett elhalványulni. Most pedig ismét itt egy új Póki, de vajon hogyan teljesít?

Július 6-tól (egyes helyeken július 5-től) vetítik a mozik a Pókember: Hazatérés című filmet, melyben ezúttal Tom Holland ölti magára az ikonikus jelmezt, és aki tavaly rövid időre már bemutatkozott hálószövőként az Amerika Kapitány: Polgárháborúban, mint Tony Stark felfedezettje. A humorral akkor sem volt gond, no de lássuk mire képes saját filmjében!

pokember_04

A történet rögtön az első Bosszúállók eseményei után veszi fel a fonalat: Batman Birdman Adrian Toomes (Michael Keaton) és jómunkásemberei épp a szuperhősök és a chitauri sereg harcának romjait igyekeznek eltakarítani, de megjelennek hivatali arcok, akik átveszik tőlük a melót. Stark és a kormány ugyanis létrehozott egy osztályt, ami a nagyobb csaták után rendet tesz - no meg a veszélyes eszközöket lakat alá.

Toomes és munkásai azonban így is megszereznek néhány chitauri kütyüt, amiből szorgalmasan fegyvert kezdenek gyártani, és bumm, el is telik 8 év: már a Polgárháború eseményei után járunk, amikor Peter (Tom Holland) a Starktól kapott hightech jelmezben üldözi a bűnt – pontosabban üldözné, ha Stark hívná, de a híváslista üres, így fiatal barátunknak marad az öreg nénik útbaigazítása, és biciklitolvajok lefülelése, mint hőstett.

pokember_03

Egészen addig, amíg egyre többször fel nem bukkan néhány űrtechnológiával működő fegyver, és egy repkedő rosszfiú, akivel Pókember is többször összeütközésbe kerül. És hogy mi sül ki mindebből? Irány a moziba be, mindenki derítse ki magának, mert a Pókember: Hazatérés összességében jó kis film, annak ellenére, hogy megvannak a maga hibái.

Például a karakterek kihasználatlansága: May „néninek” (Marisa Tomei) annyi szerepe van, hogy mindenki meg szeretné… ismerni. De tényleg, Starktól a sarki boltoson át a kínai éttermi pincérig mindenki átvált Predator módba, ha meglátja. És ennyi. Nincsenek erkölcsi tanításai Peter számára, nem kerül veszélybe, még csak vicceket sem mond. Kár érte.

pokember_02

Aztán ott van a főgonosz, Keselyű, aki azért bűnözik, hogy legyen pénze, majd miután ez összejön, és kezd forrósodni a karmai alatt a talaj, nem hogy kiszállna, és családjával együtt élvezné „munkája” gyümölcsét (8 év alatt azért nem kevés manetta folyhatott be űrtechnológiával ellátott fegyverekből), hanem tovább rosszalkodik. Miért? Michael Keaton pedig nem kap teret a kibontakozásra, hasonló vele a helyzet, mint Mads Mikkelsennel a Doctor Strange-ben, ha emlékeztek még.

Sajnos Sokkoló (Bokeem Woodbine) is csak azért van, hogy legyen valaki még Keselyű mellett, nem oszt nem szoroz a karakter. Ellenben akadtak kellemes meglepetések is, pl. Keselyű családi háttere, vagy az egyik szereplő beceneve, ami csak a film végén derül ki, és akinek később még fontos szerep jut majd. No meg a poénok!

pokember_01

Humorból most sem volt hiány, helyzetkomikumok, jókor elsütött beszólások, és Amerika Kapitány oktatóvideói – mind-mind felkacagós pillanatot szerzett, így a hangulat végig könnyed maradt. Valószínűleg azért is, mert itt már nincs eredetsztori meg szomorkodás: se pókcsípés, se Ben bácsi, se nagy erő, se nagy felelősség. Itt egy kezdő Pókember van, aki már tud ezt-azt, de sokat kell még tanulnia, hogy az a hős legyen, aki szeretne lenni.

És akit mi is igazán szeretnénk. A film korrektül összerakott, kellemes szórakozást nyújt, de azért van még hová fejlődni. Kíváncsian várjuk a következő önálló Pókember epizódot, ami 2019. július 5-én érkezik, de addig sem maradunk Tom Holland nélkül: Pókfej az Avengers: Infinity Warban is felbukkan majd, 2018 áprilisában. Addig is hálószövésre fel, mozikban az új közkedvelt és csodálatos Pókember!

Tudtad?

- Egy 2013-as interjúban Tom Holland azt nyilatkozta, szívesen eljátszaná Pókembert, a reboot rebootjában, ha valaha készítenek olyat. És láss csodát!

- Az első Marvel Filmes Univerzumos Pókember-utalás A Hangyában (2015) volt, amikor egy nő arról tesz említést, hogy van egy tag, aki a falakon tud mászni.

- Peter Parker (állítólag) benne volt már a Vasember 2-ben (2010) is: ő az a kisfiú, aki Vasember maszkban „kiáll” egy gonosz robot ellen. Videó itt.

- A Pókember: Hazatérés az első film, amiben feltűnik Keselyű, mint főgonosz. Pedig a negyedik Tobey Maguire-filmre is őt tervezték már, sőt meg is volt a kiszemelt a szerepre: John Malkovich!

- A zeneszerző Michael Giacchino az 1967-es Pókember rajzfilmsorozat zenei témáját is feldolgozta a filmhez, méghozzá szimfonikus kísérettel, íme a végeredmény.

- 2018-ban érkezik a különálló Venom film Tom Hardy főszereplésével, ellenfele pedig Carnage (Vérontó, Mészárszék) lesz, de azt még nem tudni, őt ki játssza majd.

Véleményed van? Akkor nyomd!