Most szól:
Vezeti:
2017.09.12. Kedd 11:26

Magyarok forradalmasítják a showbizniszt Madridban

A profi szélcsatorna sportolókat tömörítő magyar Space Devils Sport Klub tulajdonosa, L. Laki László gondolt egy merészet és összefogta a világ legtehetségesebb profi junior szélcsatorna sportolóit, akik egy rendhagyó showműsorral debütáltak júliusban a madridi MadridFly szélcsatornában.

Az atmoszférikus tánc, vagyis az atmodance tulajdonképpen az egyre népszerűbb extrém sport, a szélcsatornázás és a modern tánc ötvözete. A táncosok ugyanúgy a 180-260 km/h-s szélben repülnek az erre a célra kialakított szélcsatornában, mint egy profi szélcsatorna versenyen a sportolók, azonban a versenyekkel ellentétben itt nem egy gyakorlatsort adnak elő, amelyre pontokat kapnak a zsűritől, hanem egy egyedi látványvilágú, freestyle és táncelemekből álló, zenére koreografált táncot. „A zene, a fények és a mozgás összhangja hipnotikus hatással van a szemlélőre, és ráébreszti a nézőt arra, hogy a jövő itt van, hiszen minden ember legrégebbi álma, a repülés válik valóra a nézők szeme előtt. Mindenki álmodott már arról, hogy repül, és ezt itt biztonságos közegben, a közönségtől karnyújtásnyira teszik az atmotáncosok.” - mondja a projektgazda, L. Laki László.

Az előadók és a stáb tizenkét különböző országból érkeztek, előbbiek között található a világ legtehetségesebb junior szélcsatorna versenyzői közül jó néhány, például az ausztrál junior bajnok Amy Watson (12), az amerikai bajnok Sydney Kennett (11) vagy a világ legfiatalabb szélcsatorna trénere, a tizenhat éves magyar L. Laki Lukács. A felkészítő stáb a szélcsatornasport nagyágyúiból áll: az edzésekért a világbajnok és világkupa győztes Inka Tiitto, a világhírű Leonid Volkov és Maciej Kucharczuk felelnek, a koreográfiát Yulia Oko koreográfus álmodta meg.

20994099_821386921353155_1387823920334946117_n

Az atmodance születésének körülményei sem voltak mindennaposak. A magyar Space Devils Sport Klub szervezésében a világ legjobb junior szélcsatorna sportolói egy egyhetes, meghívásos edzőtáborban vettek részt júliusban, melynek helyszíne a madridi MadridFly szélcsatorna volt. A Superheroes’ Flying Camp névre hallgató képzés célja a szakmai fejlődésen túl a sport és a különböző művészeti ágak ötvözése volt, melynek fináléjaként egy formabontó showműsort adtak elő a résztvevők. “A tábort azért szerveztük, hogy a szakmai fejlődésen túl a világ legjobb fiatal versenyzői új látásmóddal gazdagodjanak: képesek legyenek a repülést kreatívan tervezni és olyan elemeket is bevonni a kűrjükbe, melyekkel eddig nem dolgoztak. Azt szerettük volna, hogy bővüljön a versenyzők eszköztára, és képesek legyenek addig kevésbé használt művészeti ágakat is alkalmazni az előadásmódjukban. Eddig sem állt tőlünk messze a kísérletezés, az új utak keresése, de hogy a finálé végül egy új műfaj megszületéséhez vezet, arra tulajdonképpen a műsor alatt jöttünk rá.” - meséli a kezdetekről L. Laki László. A helyszínen a résztvevők és a közönség reakciója, valamint a műsor utáni visszajelzések motiválták arra a szakmai stábot, hogy komolyabban elkezdjenek foglalkozni az új műfaj továbbfejlesztésével.

Hogy jó úton járnak, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a madridi showról készült teaser filmet imádja az internet népe, már több mint egy millióan látták a Facebookon.

A napokban lett kész a showról készült kisfilm, melyet egy dokumentumfilm követ majd szeptember végén. Utóbbi a Superheroes’ Campről, a felkészülésről és a világklasszis szélcsatorna sportoló gyerekekről fog szólni.

L. Laki László most egy független atmodance társulat, a M.A.D.company (Modern Aerial Dance Company) létrehozásán dolgozik a fentebb említett szakmai stábbal karöltve. Az első előadás az alapvető emberi értékeket – bátorság, önzetlenség, igazság, szeretet, stb. - jeleníti meg a földön és a levegőben, lélegzetelállító színpadi látványvilággal, amit a világhírű vizuális művész, Bordos László Zsolt fog elkészíteni. Az előadások egyelőre a madridi MadridFly szélcsatornábanban lesznek láthatóak, az első december 10-én, amelyet live streamen keresztül bárki figyelemmel kísérhet.

Kép: Space Devils Bodyflying and Skydiving SC. Facebook