Most szól:
Vezeti:
2017.10.11 Szerda . 12:11

Megjelent a ''Csillagainkban a hiba'' szerzőjének új könyve

Október 10-én, vagyis a Lelki Egészség Világnapján jelent meg a New York Times Bestseller ''Csillagainkban a hiba'' szerzőjének legújabb könyve.

John Green várva várt új ifjúsági regénye, a ''Turtles All The Way Down'' majdhogynem hat évvel a legutóbbi sikerkönyv után jelent meg.

A 40 éves indianapolisi szerző három évvel a ''Csillagainkban a hiba''  megjelenése után ragadott újra írógépet, a nyomás pedig óriási volt: vajon képes lesz megint olyan regényt írni, amely akkora visszhangot fog kiváltani, mint a daganatos Hazel és Augustus szerelmes története?

csillagainkban-a-hiba-4

Az alapból is mentális betegségekre hajlamos író-vlogger kényszerbetegsége csak egyre nőtt, és újra gyógyszeres kezelésre szorult, reménykedve abban, hogy az segíteni fog a regény befejezésében - ezen a ponton már olyan erős szorongással küzdött, hogy egy étlapot nem volt képes hangosan felolvasni.

A regény szerzésének körülményeiről, és mentális betegségeiről John Green először részletesen az új regény megjelenésének napján, október 10-én, a Lelki Egészség Világnapján mesélt. A ''Turtles All The Way Down'' célja nem más, hogy a laikusoknak is be tudja mutatni, milyen érzés lehet a saját gondolatainkkal küzdeni, valamint a tüneteket jól ismerőknek tükröt tarthasson, és elmondhassa, nincsenek egyedül.

10JOHNGREEN-master768

A könyv főszereplőjének - mint eddigi történeteiben - ismét egy tinédzsert választott, a 16 éves Aza Holmes-t. Látszólag ugyanolyan problémái vannak, mint egy korabelinek - suli, szülők, randizás - közben viszont folyamatosan cifra gondolataival küzd. Folyamatosan képzelt betegségeinek szócikkeit olvassa, étkezés után kézfertőtlenítő gélt iszik.

''Mindig úgy akartam beszélni a mentális betegségekről, hogy ne érezzek szégyent - fontos, hogy teljes életet élő felnőttektől is halljuk a történeteiket, olyanoktól, akik hétköznapjainak részei a krónikus tünetek'' - magyarázta John, aki 1998-ban gyakran komolyan elgondolkozott azon, hogy egy vadászkéssel vessen véget az életének. - ''Nincsenek öngyilkos hajlamaim - hála Istennek - de gyakran gondolok rá.''

turtlesfp

A szerző New York Times interjújában arról a korszakról is mesélt, amikor Chicagoban, könyvkritikusként dolgozott, és ideje nagy részét azzal töltötte, hogy a konyhapadlóján feküdt, és két literes szénsavas üdítőt volt csak hajlandó fogyasztani - melyben elég kalória van ahhoz, hogy ne kelljen szilárd ételt enni, mégsem megfelelő a tápértéke. Jelenleg az író mentális egészsége stabil, gyógyszerekkel és terápiákkal van karbantartva, na meg felesége, és két kis gyermeke által.

''Szeretném konkrétan kijelenteni, hogy igen, beteg vagyok, és nem szégyellem. Úgy írtam az eddigi legjobb munkámat, hogy közben végig az egészségemre figyeltem.''

John Green és öccse, a komikus-zenész Hank, a videófeltöltő híres, vlogbrothers csapata jelenleg Észak-amerikai dedikáló turnét tart, mellyel kapcsolatban a megjelenés napján újabb kisfilmet töltöttek fel.

A ''Turtles All The Way Down'' egy kalandos detektív regény, melyben a szorongás és a kényszerbetegségek csak részben vezetik a történetet - a magyar címet és megjelenést még nem hitelesítő regény részben ''Csillagok háborúja'' fanfictiont is tartalmaz.

Ha izgalmasnak találjátok a sztorit, vagy azonosulni tudtok John Green gondolataival, a könyv első fejezetét már meghallgathatjátok, maga a szerző előadásában. Sőt! Az interneten számos oldalon dedikálva rendelhetitek meg a szerzeményt, hiszen 200.000 aláírt példány lett szétszórva a külföldi webáruházakban.

A Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége az 116-123 hívószámon érhető el.

Forrás: New York Times