Most szól:
Vezeti:
×
2017.11.02. Csütörtök 14:38

Ezt teszi velünk a szerelem!

Ilyen hatással van a szerelem a test biológiai működésére.

Mindannyian tudjuk, hogy a szerelem a legcsodálatosabb érzés a világon. De mi a tudományos háttere és milyen folyamatokat indít el bennünk, amikről talán tudomást sem veszünk?

Természetes fájdalomcsillapító

Az ölelés egy nagyon pozitív emberi gesztus, amely mindenkiben jó érzéseket szabadít fel. Az agyban pedig már egy 10-20 másodpercig tartó ölelés is fokozza az oxytocin szintet, ami csökkenti a fájdalomérzetet és a vérnyomást, ugyanakkor erősíti a kötődést két ember között. Emellett az oxytocion segít megakadályozni a különböző szívbetegséget kialakulását.

Sőt, kutatások szerint, ha csak egy szeretett személy fényképét nézzük, az is fájdalomcsillapító hatású.

@ Daily Mail @ Daily Mail

Erős Immunrendszer

Tanulmányok szerint, azoknak, akik szerelmesek, magasabb az endorfin hormon szintjük, ami fokozza a szervezet ellenállóképességét. Emellett, ha szeretve érezzük magunkat, az pszichés hozzáállásunkra is hatással van, hiszen motiváltabbak vagyunk a mielőbbi gyógyulásra és a kezelésre is jobban reagálunk.

@ Pinterest @ Pinterest

Nyugodt alvás

A szerelemhormonok (oxytocin és endorfin) meggátolják a cortizol felszabadulását, ami egy stressz hormon és fokozza a szervezetünk aktivitását. Vagyis a szerelmesek kevésbé stresszesek és nyugodtabban is alszanak.

@ Vivendi Entertainment @ Vivendi Entertainment

Hosszabb élettartam

Kutatások bizonyították, hogy a tartós kapcsolatban és főként a házasságban élők tovább élnek. Ennek egyik oka az életmódban keresendő, hiszen a kapcsolatban élők általában egészségesebben és rendszeresen étkeznek, jobban odafigyelnek a pihenésre és regenerációra, valamint kevésbé stresszesek, mint az egyedülállók.

Forrás: Brightside

Lead: Sunday Post