Most szól:
Vezeti:
2019.11.22 Péntek . 10:15

A kultúrforradalom folytatódik - Ady Endre a legmenőbb költő a fiatalok körében

A költészetet divatbahozó márka, a Vates betartotta az ígéretét és valódi kultúrközösségként a rajongók által kért költőkkel, versrészletekkel bővítette a kollekcióját, így Ady Endre és József Attila mellett már Pilinszky János és Fodor Ákos idézetei is büszkén viselhetőek. A különleges pólók, vászontáskák a hazai sztárokat és influencereket is megfogták, többen támogatják is a kezdeményezést köztük Viszkok Fruzsina, hazánk egyik legnépszerűbb vloggere is.

A nyár folyamán valósággal a semmiből robbant be a köztudatba a Vates és elárasztották az internetet a költők arcképével, idézeteivel díszített pólói. Nem titkolt céljuk volt, hogy egyfajta kultúrforradalmat indítsanak és népszerűsítsék korosztályuk körében a költészet iránti rajongást. Nagyon jó úton haladnak, a projekt azonban egy közösség megteremtéséről is szól. Ennek részeként a Vates a teljes új kollekciójának az alapját a közössége adta, a megszavazott kérések teljesítéséhez pedig időt és energiát nem sajnálva vágtak bele. Csányi Péter, a Vates alapítója elárulta, hogy nem volt egyszerű teljesíteni a rajongók kívánságát: „Sok esetben rengeteg keresgélés, telefonhívás és egyeztetés volt szükséges ahhoz, hogy megtaláljuk bizonyos szerzők jogörökösét és engedélyt kapjunk tőlük a projekthez. Viszont nagyon pozitív élmény volt, hogy mindenki egytől-egyig támogatott minket.

Vates

Csak akkor születtek nagy dolgok, ha bátrak voltak, akik mertek.” – szól az idézet Ady Endrétől az egyik pólón, kiegészítve a költő arcképével. Ady Endre, aki ma ünnepelné 142. születésnapját, továbbra is a legkedveltebb irodalmi személyiség a fiatalok körében. Csányi Péter erről így nyilatkozott: Számítottunk arra, hogy Ady Endre lesz a legnépszerűbb, így amikor a társammal megalkottuk az új kollekciót, akkor külön figyelmet szenteltünk rá, hogy kihangsúlyozzuk Ady ’fejedelmiségét’. Talán ez a naggyá válni akarás teszi őt a legnépszerűbbé.

Ellepték a közösségi médiát a „költős” pólók és a Vates követői tábora mellett rengeteg hazai sztár is szívesen állt a projekt mellé, köztük Viszkok Fruzsina is, aki vloggerként korábban maga is többször felszólalt az olvasás fontossága mellett. Fruzsi szívesen viseli a költők arcképével ellátott pólókat, most elárulta, hogy miért támogatja az irodalom népszerűsítését.

Vates

-A Vates egyfajta kultúrforradalmat hirdetett, miért álltál a kezdeményezés mellé?

- Ha bármilyen formában közelebb lehet hozni a fiatalokhoz az olvasást, én igyekszem azt támogatni, ahogy tudom. Nagyon kedvelem a ruházatommal megmutatni másoknak az érdeklődési körömet és szerintem a magyar irodalom inspirálta ruházatból eddig abszolút hiány volt, így örülök ennek a projektnek.

- Az irodalom mindig is közel állt hozzád?

- Általános iskolásként a Harry Potter-kötetek indították el nálam az olvasás szeretetét, mindegyik részét többször olvastam. Azóta sincs megállás. Igyekszem minél különbözőbb témájú és műfajú könyveket olvasni.

- Eléggé elfoglalt vagy, az olvasás mennyire része a mindennapjaidnak?

- Igyekszem minden nap időt szakítani rá, ha csak 10 percem van, akkor is. Ez az én tudatosan megválasztott én-időm, amikor telefonomat is lenémítom és teljesen kikapcsolok a hétköznapokból. Ez tud a legjobban feltölteni.

- Télen általában többet vagyunk otthon a meleg szobában, te is falod ilyenkor a könyveket?

- Igen! Imádok bekuckózni egy vastag takaróval, meleg teával és a kedvenc könyvemmel.

- A hagyományos könyveket szereted vagy az ebookot részesíted előnyben?

- Csak a hagyományos könyvek! Nekem az olvasási élményhez hozzátartozik, hogy fizikailag meg tudom fogni a könyvet, érzem az illatát, lapozom az oldalakat. Na meg persze imádok egy könyvesboltban a könyvek között sétálni és válogatni.

- Van olyan költő, író, akinek az arcképét örömmel látnád viszont a Vates pólóin?

- Igen, Szerb Antalnak örülnék.

Forrás: Vates

Lead kép: Vates