Most szól:
Vezeti:
2017.11.15 Szerda . 14:42

7 népszerű hely, amit tönkretettek a turisták

A közösségi média teljesen új irányba terelte az utazási szokásainkat.

A következő alkalommal, ha végig pörgeted a Facebook vagy Instagram oldalakat és ott látod ismerőseid nyaralós posztjait, amik szinte a tökéletességért kiáltanak, akkor gondolj bele, hogy a háttérben 100 és 100 másik turistával van ugyanazon a helyen, küzdve a legtökéletesebb képért.

Egyes esetekben volt pozitív hatása az Instagramnak, és megnövelte egy-egy hely bevételét valamint népszerűségét, de az esetek többségében több kárt okozott, mint jót.

Következzen 7 olyan hely, amelyre negatív hatással volt a turisták jelenléte.

Izland

Jökulsárlón Photo by @greenograph #MyStopover

Icelandair (@icelandair) által megosztott bejegyzés,

A Trónok harca-effektus dramatikus változást hozott Izland életében. A sorozat rajongói alig várják, hogy azokon a helyeken fotózkodhassanak, amik feltűntek egy-egy percre a TV képernyőjén. Ezt lehetővé teszik számukra a viszonylag olcsó fapados gépek. A hatásos marketing kampányoknak köszönhetően pedig, Izland az utóbbi időben a legnépszerűbb helyé vált. 2011 és 2015 között a turisták száma körülbelül megduplázódott és 566.000-rő 1 millióra nőtt éves szinten. A gazdaságra ez a növekedés jó hatással volt, de a helyiek életében a csak a megélhetőség árának növekedése látszik. A helyiek gyakran panaszkodnak, hogy a turisták elpusztítják a hely törékeny ökoszisztémáját, valamint hogy nagy kuplerájt hagynak maguk után az addig érintetlen természetben.

Kuba

Streets of Havana. Get out of the touristy 'Old Havana' for 5 mins and it looks like this. Real Cuba

AROUND THE IN 18 MONTHS! (@feelingforeign) által megosztott bejegyzés,

Csak 2016-ban 4 millió turista látogatta meg Kubát. Ez a hatalmas látogatottság a helyieknek élelmiszerhiányt, és az alapvető élelmiszerek árának hatalmas növekedését jelentette. A helyi hotelek és éttermek az élelmiszereket nagy kiszerelésekben vásárolják fel, amik felnyomták az árakat és alig hagytak valamit a boltokban a helyieknek.

Új-Zéland

‘The Barrier’ .. 285 square kilometres of island paradise off the coast of New Zealand. A land of incredible coastline, regenerating forests from past logging, and where you get a taste of what NZ might have been like prior to the introduction of pests. Can’t quite describe in words how magic this place really is. Many thanks to the awesome crew I got to explore the island with and @oramaoasis for the hospitality . Check these guys out @jackburdenimages @talman @markgeenz @naomiarnoldnz @rodger_jack_nz Canon 5DMki Canon F2.8L16-35 Mkiii@nisifiltersaustralia IR GND Soft 0.9 @nisifiltersaustralia 6 stop #ig_newzealand #newzealandvacations #newzealandguide #nzherald #ig_shotz_nov17 #majestic_earth #splendid_earth #wildernessculture #earthfocus #fantastic_earth #earthpix #welivetoexplore #outdoortones #theglobewanderer #eclectic_shotz #mountaingirls #awesomeglobe #bucketlisters #tourtheplanet #nakedplanet #earthporn #way2ill #earthofficial #discoverearth #reflectiongram #moodygrams #lifeofadventure #worldprime #agameoftones

Rach Stewart | New Zealand (@rachstewartnz) által megosztott bejegyzés,

Új-Zéland hasonló problémával küzd, mint Izland, hiszen a Gyűrűk ura és a Hobbit filmek rajongói rendszeresen keresik fel a forgatási helyszíneket. A helyiek arról panaszkodnak, hogy azok a turisták, akik kempingezni érkeznek, ott pakolnak le, ahol csak akarnak, és nem tartják tiszteletben a természetet. Valamint az ország nem rendelkezik olyan magas infrastruktúrával, ami megbirkózna a hatalmas szemét és embertömeggel.

Tulum, Mexikó

Az egyszer még kis álmos városka, mára a celebek kedvenc nyaralóhelyévé nőtte ki magát, részben köszönhetően az Instagramnak. A kisváros küzd az újonnan megtalált népszerűségével, a helyi hotelek szennyezik az ökoszisztémát és nyers szennyvizet öntenek a közeli folyókba. Egy helyi lakos ketyegő bombaként jellemezte a helyzetet, hiszen nincsennek megfelelő módok arra, hogy hogyan bánjanak azzal a szeméttel, ami a dzsungel közepére lett dobva.

Macchu Pichu, Peru

One of the new 7 wonders!!! #macchupichu #perù #southamerica #backpacking #travel

Stephan McGregor || Traveller (@stephan_jetlag) által megosztott bejegyzés,

A Macchu Pichunál felállítottak egy 2500/napos látogatási maximum létszámot az UNESCO segítségével. A felfokozott látogatottság negatívan hat az ősi romokra, ezért a kormánynak különböző terveket kell bemutatnia, hogy csökkentsék a látogatottsági számokat. Az új terv szerint 2019-re a turisták csak kijelölt idegenvezetőkkel, kijelölt útvonalakon és kijelölt időpontokban látogathatják meg a romokat.

Santorini, Görögország

2015-ben a rekordmennyiségű hajókikötések száma miatt, ami 10.000 volt egy nap, 2017-ben a beállítottak egy 8.000-es maximum látogató számot egy napra, bízva abban, hogy ez kicsit visszább veszi a turisták negatív hatását. Reméljük sikerrel járnak.

Pig Beach, Bahamák

Az itt úszó malacok régóta a szigeten élnek, ami az utóbbi időkben nagy népszerűséget okozott a helynek. 2017 februárjában 7 malacot elpusztulva találtak a parton és a vizsgálatok szerint alkoholt találtak a szervezetükben, és nem megfelelő ételekkel lettek etetve, amik halálukhoz vezettek.

Forrás: Time.com

Lead: ManuelGonzalezOlaecheaFranco—iStockphoto/Getty Images