Most szól:
Vezeti:
2017.11.20 Hétfő . 11:20

Tények az ókori egyiptomiakról, amiket talán még te sem tudtál

Bizonyos dolgokról azt hisszük, hogy a modern kor vívmányai, de valójában valamilyen formában már az ókorban is jelen voltak.

Az ókori Egyiptom az egyik legősibb időszámításunk előtti civilizáció. Örökségükből még ma is sokat őrzünk, ott vannak például a csodás piramisok, hieroglifák, vagy éppen a szfinx. De gondoltad volna, hogy már ők is használtak fogkefét?

 

Rendőrség

@Wikimedia @Wikimedia

Az egyiptomiaknál már volt úgymond rendőrség, akinek az volt a dolga, megvédjék a templomokat, a városokat, a felsőbb osztályok képviselőit és arra járó kereskedő karavánokat a tolvajoktól. De nem úgy, mint a mai rendőröket, ők mindezt gyakran majmok és kutyák társaságában tették.

 

Sebészet

@Wikimedia @Wikimedia

Az ókori egyiptomiak komolyan foglalkoztak a gyógyítás kérdésével és olyan eszközöket is használtak, amik nagyon hasonlítanak azokhoz, amiket a mai műtőkben látunk.  Sőt, régészeti kutatások, a múmiákon olyan komoly eljárások nyomait vélték felfedezni, mint pl. szervátültetés vagy plasztikai műtétek.

 

Bowling

@pixabay @pixabay

Bizony, ásatások során a mai bowling pályákra emlékeztető csarnokot találtak, olyan golyókkal egyetemben, amikben az ujjak számára fúrt lyukak voltak láthatók, akárcsak a mostaniaknál.

 

Fogkefe-fogkrém

@wikipedia @wikipedia

Bizonyítékok vannak arra, hogy az egyiptomiak már Kr.e. 5000 óta készítettek fogkrémet.

 

Forrás: BrigthSide

Lead: Depositphotos