Most szól:
Vezeti:
2019.07.14 Vasárnap . 16:57

Magyarországra érkezett a fekvőbiciklis környezetvédő, Martin Hutchinson

13 éve teker, hogy megmentse a bolygót.

Martin Hutchinson Manchesterben élt és dolgozott, mígnem megelégelte az általa tapasztalt egyre nagyobb mértékű környezetszennyezést. 2006-ban Mexikóból indult magányos missziójára, amely során arra igyekszik felhívni a figyelmet, hogy az emberiség a végletekig kihasználja a bolygót, aminek egyik fő manifesztációja az az óriási mennyiségű szemét, ami az utcákon, az erdőkben, vagy a vizeinkben landol. 21 országot járt be és 34 ezer kilométert tett meg Latin-Amerikában gyalogosan, miközben fáradhatatlanul igyekezett megtisztítani az utakat a szétdobált hulladéktól.

Ma már nem gyalog, hanem egy fekvőbicklivel járja az országokat és időközben útitársa is akadt, egy kóbor kutyus személyében, aki a Starsky névre hallgat. Hatalmas szimbiózisban élnek együtt, igazi párost alkotva, akárcsak Strasky és Hutch. Starskynak megvan a maga kis helye a biciklihez rögzítve, de ha úgy van kedve egyszerűen kiugrik onnan, és ő is ugyanúgy pásztázza az eldobott szemetet, mint gazdája, sőt ő maga is összegyűjti pl. a műanyag palackot.

Már 12 Európai országon vannak túl, Martin most épp Magyarország útjain teker. Azt mondja sokan megbámulják színes, zászlókkal díszített biciklijét, fotózkodnak is vele, de beszélgetni csak kevesen kezdenek el vele útja során.

13 éve van úton, 2030-ra Ausztráliába szeretne érni. Reméli addigra megváltozik az emberek természethez és természetvédelemhez való hozzáállása. „A legcsodálatosabb bolygón élünk. A Föld olyan, mint egy barát. Vizet, ételt, szállást ad, mindent biztosít annak érdekében, hogy mi élhessünk. Mi, emberek azonban kihasználjuk a bolygót, nem tiszteljük, mindent magától értetődőnek veszünk.”

Talán furcsa lehet az út szélén tekerni látni valakit, esőben, fagyban, kánikulában egy labradorkeverékkel, de Martint ez egyáltalán nem érdekli. Elmondása szerint gyakran megkapja azt, hogy egy ember cselekedetei, tettei kevesek ahhoz, hogy valódi változásokat idézzenek elő, azonban ő megfordítja a kérdést és azt mondja, ha ahhoz az egyhez csatlakozik még egy, majd még, talán egyszer 7.7 milliárd fogja saját felelősségének érezni a bolygó védelmét.

Martinról és Starskyról egy hosszabb riportot is láthattok majd a keddi Én vagyok itt-ben!

Fotó: Facebook