Most szól:
Vezeti:
2019.07.17 Szerda . 08:49

Miért visznek minket dugóba a navigációs applikációk?

Hiába használunk applikációt, néha bizony előfordul, hogy órákat ülünk a dugóban. De vajon miért van ez?

Akik rendszeresen vezetnek autót, azokkal az is elég gyakran előfordul, hogy dugóba kerülnek. Legyen szó autópályáról, országútról, vagy éppen a belvárosról, bárhol utolérhet minket a rettegett dugó. Míg régen az emberek kizárólag térképpel közlekedtek, extrém módon, ha országokat szeltek át akkor is, mára már szinte nincs is olyan ember, aki ne a navigációs applikciókra hagyatkozna. Ezek az appok egyrészről rendkívül hasznosak, viszont ott van az árnyoldaluk is, mi szerint sokan azt sem tudják merre járnak, egyáltalán nem tájékozódnak, mert csak a telefont bújják. Most azonban nem erre szeretnénk kihegyezni a hangsúlyt, hanem arra, hogy vajon miért fordulhat elő az, hogy a navigációs appok gyakran visznek minket dugóba és gyakran növelik meg ezzel az amúgy rövidre szánt utazási időnket?

A kedd esti Én vagyok itt!-ben Dr. Nagy Marcell, a Waze Magyarország képviselője volt a vendégünk, akitől megtudhattunk pár érdekességet. A Wazeről tudni kell, hogy az egész világon egyedülálló fejlesztés, ugyanis minden utcát, erdőt, vizet, bármit a felhasználók hoztak létre benne. Abban is egyedülálló, hogy folyamatosan lehet jelezni különböző történéseket, például balesetet, félreállt autót, úton folyó munkát, veszélyes tárgyat az úton, rendőrségi ellenőrzést stb., melyekkel felhasználótársainkat segíthetjük.

Napjainkban már körülbelül 1 millió ember használja a Waze applikációját (a régebbi 60 ezerhez képest), ami abból a szempontból hátrány, hogy míg korábban simán el tudtunk slisszanni egy-egy kis utcában, megrövidítve ezzel a menetidőnket, ma már minden felhasználót arra irányít a program, ezáltal nem lesz sokkal rövidebb az útunk. Ezt leszámítva azonban még mindig talán az egyik legsikeresebb magyar találmány a Waze, sokunk életét könnyíti meg. Gondoljunk csak bele, hogy jelez az app, hogy óriási kátyú van az úton, kikerüljük, ezáltal nem kell szervízbe vinni a kocsit. Gyorsabban mész egy picit, mert nem vetted észre a sebességkorlátozó táblát? Jelez az app, ha traffipax várható, így megkíméli a pénztárcádat. Kiértél lakott területről és elfelejtetted felkapcsolni a fényszórót? Egy percig se aggódj, hiszen a Waze erre is figyelmeztet.

A kedd esti interjúban választ kaphattok arra a kérdésre, hogy miként méri fel az app, hogy hol van dugó és hogy az milyen mértékű, illetve az is kiderül, hogy az 5G technológia milyen mértékben fogja befolyásolni a navigációs app működését.

Fotó: Unsplash