Most szól:
Vezeti:
×
2019.08.08 Csütörtök . 13:10

Történelmet írt a magyar hegymászó, Suhajda Szilárd

Suhajda Szilárd csütörtökön elérte a 8611 méteres K2-t; ezzel ő lett az első magyar hegymászó, akinek sikerült feljutnia a Föld második legmagasabb hegycsúcsára.

Suhajda Szilárd július 25-én, oxigénpalack és teherhordók nélkül ért fel a K2 csúcsára, a Magyar K2 Expedíció keretében.

Mint írják, a Magyar K2 Expedíció június elején indult, és Suhajda Szilárd Klein Dáviddal együtt három sikeres akklimatizációs kört követően kezdte meg a csúcsmászást.

A csúcshódítás előtt pár héttel még kérdéses volt, hogy erre egyáltalán nyílik-e lehetőségük, mert a fent tartózkodó serpa hegymászók akkor rendkívül mély hóról számoltak be. A két magyar hegymászó azonban nem adta fel: egy csapatnyi hegymászótársukkal elindultak a 6700 méteres magasságban elhelyezett kettes táborba, majd egy másik éjszakát a 7300 méteren elhelyezkedő hármas táborban aludtak.

Klein Dávidnak a csúcsmászás közben egészségi problémái adódtak: gyomorpanaszokkal, hányingerrel küszködött, ezért az expedíció sikerének érdekében szerdán úgy döntött, visszaereszkedik az alaptáborba.

Az időjárás sokat segített abban, hogy ezúttal esély legyen felérni a csúcsra: növekedett a napsütéses órák száma és az erős szél is elősegítette a hóhelyzet normalizálódását. Suhajda Szilárd a 7700 méteren kialakított négyes táborból indult a csúcsra, majd 15 óra menetelést követően érte el a 8611 méteres magasságot.

A hegymászó azóta hazatért, szerda este pedig az Én vagyok itt! vendége volt, ahol mesélt az elképesztő mászásról és a kinn szerzett élményekről.

Fotó: Suhajda Szilárd Facebook