Most szól:
Vezeti:
2019.09.16 Hétfő . 11:33

Íme a gigantikus Star Wars idővonal

A hétfő esti Én vagyok ittben riporterünk Pató Marci egy Star Wars kiállításra látogat, ennek örömére összeállítottuk nektek a gigantikus Star Wars idővonalat, hogy ha újranéznétek az összes filmet, milyen sorrendben tegyétek. Íme:

Ha nem számoljuk a számtalan könyvet és játék adaptációt, ami eddig megjelent, úgy is több tíz órát kell a képernyő előtt töltenie annak, aki még nem ismerte ezt a misztikus univerzumot. Ekkor felvetülhet a kérdés, hogyan is van az, hogy az először 1977-ben kezdődött trilógia a filmsorozat 4-5-6. része, majd követte az 1999-cel indított előzmény trilógia, az igazi 1-2-3. rész és nem olyan rég jött ki a mozikba a 7-8. rész és készül a 9. is, amiket már a Disney csinál, közben kijött és jön ki pár önálló film és rajzfilm vagy animációs sorozat is? Ebben a cikkben megpróbáljuk tisztázni, miképp is történtek az események a Star Wars univerzumában, mivel ismerni kell hozzá a filmekben történteket, így a spoiler elkerülhetetlen.

Minden kultúrának megvan a maga időszámítása és a maga nullája, amitől számítja a napok múlását. A keresztények Jézus Krisztus születésétől számolják az időt, a muszlimok Mohamed áttelepülését Mekkából Medinába veszik origóként, a buddhisták azt a pillanatot tekintik kezdetnek, amikor Buddha elérte nirvánát.

A közös általában ezekben, hogy mindegyik egy nagy szakrális eseményhez köthető. Ez a nulla a Star Wars Univezumban az a nap, amikor Luke Skywalker felrobbantotta az első Halálcsillagot a 4. részben, az Új reményben és az Első Lázadók legyőzték a Birodalmat. Ennek az eseménynek a neve Yavini csata, angolul a „Battle of Yavin”. Innentől különböztetik meg az időt. A Yavini csata előtt (BBY: Before Battle of Yavin) vagy a Yavini csata után (ABY: After Battle of Yavin). Természetesen többféle időszámítás létezik a Star Warson belül, mint például a Galaktikus Alapértelmezett, de a Yavini csatához igazított a legelterjedtebb.

A megjelent filmek és sorozatok a következőképp fekszenek el a Yavini naptárban:

ELSŐ RÉSZ: A BALJÓS ÁRNYAK - 32 ÉVVEL A YAVINI CSATA ELŐTT

Fotó: Lucasfilm Fotó: Lucasfilm

Ebben a hírhedté vált részben megmagyaráznak pár dolgot, ami nyitottan maradt az eredeti trilógia alapján. Bemutatják a fiatal Obi-Wan Kenobi-t (Ewan McGregor) és a mesterét Qui-Gon Jinn-t (Liam Neeson) akiket a Kereskedelmi Szövetség és a Naboo közötti nézeteltérés rendezésére küldenek, melynek sikertelenségének eredményeképpen, a bolygót kereskedelmi blokáddal sújtják.

A jedik eljutnak a Naboora, ahol megismerkednek annak vezetőjével Padmé Amidala Királynővel (Natalie Portman) és találkoznak a Gungan-i karakterrel Jar Jar Binksel, aki a legkevésbé kedvelt karakter a rajongók körében. Kénytelenek elhagyni a bolygót és egy meghibásodás következtében le kell szállniuk a Tatooine-ra ahol találkoznak Anakin Skywalkerrel (Jake Lloyd) és Darth Maullal, aki megöli Qui-Gon Jinnt, ezért Obi-Wan kettévágja a Sithet.

Ugyanebben a részben választják meg a későbbi uralkodót, Palpatine-t a Galaktikus Köztársaság legfőbb vezetőjévé.

MÁSODIK RÉSZ: A KLÓNOK TÁMADÁSA - 22 ÉVVEL A YAVINI CSATA ELŐTT

Fotó: Lucasfilm Fotó: Lucasfilm

10 évvel később járunk, már a felnőtt Anakin-nal (Hayden Christensen) találkozunk, aki már padawan (Jedi tanonc) és titokban összeházasodik Padmé Amidalával. Kenobi mester felfedezi, hogy egy rejtélyes és halott Jedi mester, Sifo-Dyas titokban elrendelte egy klón hadsereg előállítását. Bemutatásra kerül Dooku gróf a korábbi Jedi mester, aki a Sith Darth Tyranus is egyben. Anakin-t mesterével Obi-Wannal megbízzák, Amidala védelmével, de a végén egy Geonosis nevű bolygón kötnek ki, ahol először csapnak össze a Szeparatisták droidjai és a Galaktikus Köztársaság klónjai. Ezzel kezdetét veszi a Klónok Háborúja.

A KLÓNOK HÁBORÚJA (ANIMÁCIÓS FILM) - 22 ÉVVEL A YAVINI CSATA ELŐTT

Fotó: Lucasfilm Fotó: Lucasfilm

Ez a film, alapjául szolgál a későbbi azonos néven futó animációs sorozatnak. Elmélyül benne a Szeparatisták és a Köztársaság közötti konfliktus, amikor egy rejtélyes alak elrabolja Jabba a Hutt fiát. Az ügyre Anakin Skywalkert és fiatal padawanját Ashoka Tano-t küldik. Velük tart Anakin külön hadserege az 501-es légió, akikből több olyan ikonikus klónkatona is bemutatásra kerül, mint Rex és Cody.

A KLÓNOK HÁBORÚJA (ANIMÁCIÓS TV SOROZAT) - 22 ÉS 19 ÉV KÖZÖTT A YAVINI CSATA ELŐTT

Fotó: Lucasfilm Fotó: Lucasfilm

A hat évadig futó sorozat, amelynek célja az előzmény trilógiában keletkezett lyukak betömése volt, a Klónok Háborúja alapkonfliktusait mutatja be. Minden kötelező elem benne van, ami egy jó magyarázó sorozathoz kell, politikai intrika, csaták, a Jedik haszontalansága és tévedései, illetve egy új karakter is bemutatásra kerül, a Dooku gróf mellett harcoló bérgyilkos Asajj Ventress és a Zsivány Egyesben látott Saw Gerrera (Forest Whitaker). Ebben a sorozatban jön rá Yoda miképp térhet vissza az Erő szellemeként. Továbbá viszont látjuk Darth Maul-t.

HARMADIK RÉSZ: A SITHEK BOSSZÚJA – 19 ÉVVEL A YAVINI CSATA ELŐTT

Fotó: 20th Century Fox Fotó: 20th Century Fox

Három év telt el az intergalaktikus háborúban, Anakin edzett Jedi lett és teljesen Palpatine befolyása alá került. Palpatine kiadja a 66-os parancsot, ami minden Jedi kivégzését jelenti. Kikiáltja a Galaktikus Birodalmat és ő lesz a legfőbb Uralkodó, ezzel lerántva a leplet valódi személyéről, Darth Sidious-ról.

Közben Anakin lemészárolja a Jedi Templomban található Jediket és padawanokat, de később, az Obi-Wannal folytatott párbajban alul marad és volt mestere levágott végtagokkal otthagyja a Mustafar nevű láva bolygón, de az Uralkodó megmenti, itt válik Anakin Skywalkerből Darth Vader. Padmé Amidala szülés közben meghal, de titokban megszületik Luke és Leia. Ebben a részben találkozhatunk először Chewbakkával is, mint Yoda megszöktetőjével a Kashyyyk bolygóról.

SOLO: A STAR WARS STORY – 11 ÉS 14 ÉV KÖZÖTT A YAVINI CSATA ELŐTT

Fotó: Disney Fotó: Disney

Egyelőre még csak előzeteseket láthattunk a Solo filmből, de az biztos, hogy ebben az alkotásban tűnik fel először Han Solo (Alden Ehrenreich), Lando Carlissian (Donald Glover) és Chewbakka is. Feltehetőleg itt fog lejátszódni az a sabacc játék is, ahol elnyeri az Ezeréves Sólymot Han.

STAR WARS REBELS – 5 ÉS 1 ÉV KÖZÖTT A YAVINI CSATA ELŐTT (ZÁRSZAVA 4 ÉVVEL A YAVINI CSATA UTÁN)

Fotó: Lucasfilm Fotó: Lucasfilm

Ebben a még futó sorozatban olyan eredeti karakterekkel találkozhatunk mint Hera Syndulla a pilóta, Kanan Jarrus a volt padawan, a fiatal Jedi tanonc Ezra Bridger, a fegyverszakértő Sabine Wren vagy a Lasat harcos Zeb Orrelios valamint Chopper a droid. A sorozat a Birodalom felemelkedése és a Lázadók első megjelenése után játszódik. Itt hal meg véglegesen Darth Maul, továbbá láthatunk egy összecsapást Ashoka és Darth Vader között.

ZSIVÁNY EGYES: A STAR WARS STORY – 0 ÉVVEL A YAVINI CSATA ELŐTT

Fotó: Lucasfilm Fotó: Lucasfilm

Az első egész filmes Star Wars spin-off, ami Az új remény előtt játszódik. Itt mutatják, be miként szerzik meg a Lázadók a Halálcsillag terveit. Jyn Erso (Felicity Jones) történetének végén, apja Galen Erso (Mads Mikkelsen) által tervezett bolygópusztító fegyver gyenge pontja is kiderül. De haláluk elkerülhetetlen. Itt jelenik meg először Leia hercegnő (Carrie Fisher), közvetlenül a negyedik rész kezdete előtt.

NEGYEDIK RÉSZ: AZ ÚJ REMÉNY – 0 ÉVVEL A YAVINI CSATA ELŐTT ÉS UTÁN

Fotó: Lucasfilm Fotó: Lucasfilm

A klasszikus Star Wars történet ennél a résznél veszi kezdetét. Ekkor Luke Skywalker (Mark Hamil) találkozik mentorával Obi Wannal (Alec Guiness), az akkor még csempész Han Soloval (Harrison Ford) és Chewbaccával, akikkel megmentik Leia hercegnőt (Carrie Fisher). Először vetik be a bolygópusztítót amivel megsemmisítik az Alderant. Luke itt ismerkedik meg az erővel, Obi-Wan és Darth Vader ismét párbajozik ahol Vader győz, de a Jedi mester egyesül az erővel. A Yavini csatában megsemmisül a Halálcsillag és elkezdődik a Star Wars időszámítás.

ÖTÖDIK RÉSZ: A BIRODALOM VISSZAVÁG – 3 ÉVVEL A YAVINI CSATA UTÁN

Fotó: Lucasfilm Fotó: Lucasfilm

Ez a rész a legsötétebb mindközül. Olyan ikonikus jeleneteket láthatunk benne, mint a csata a Hoth bolygón, az Ezeréves Sólyom az űrféreg gyomrában vagy a párbajt a Felhővárosban. Hőseink majdnem elpusztulnak a Hoth-on, de elmenekülnek a Felhővárosba, amit Lando (Billy Dee Williams) vezet. Menekülés helyett, minden még rosszabbra fordul, nagy titokra derül fény, Han-t pedig befagyasztják. Ugyanebben a részben találkozik először Yoda és Luke a Dagobah rendszerben. Ebben a részben jelenik meg a legendássá vált Boba Fett is.

HATODIK RÉSZ: A JEDI VISSZATÉR – 4 ÉVVEL A YAVINI CSATA UTÁN

Fotó: Lucasfilm Fotó: Lucasfilm

A rész kezdetén a Tatooine-on járunk, ahol megmentik Han-t Jabba a huttól. A lázadók egy végső támadást terveznek az éppen épülő új Halálcsillag ellen. A csata előtt Luke feladja magát és az Uralkodó, Darth Vaderrel együtt megpróbálja áttéríteni az erő sötét oldalára. Mivel Luke ellenáll az Uralkodó meg akarja ölni, de Vader az utolsó pillanatban visszatér az erő világos oldalára és lehajítja az uralkodót egy szellőzőbe, de utolsó hősies tette az életébe kerül. Mindeközben a Lázadók elpusztítják a második Halálcsillagot is. Kiderül, hogy Luke és Leia ikertestvérek és a Birodalom nagy részben megsemmisül.

HETEDIK RÉSZ: AZ ÉBREDŐ ERŐ – 34 ÉVVEL A YAVINI CSATA UTÁN

Fotó: Disney Fotó: Disney

A már Disney által producerált hetedik rész A Jedi visszatér után 30 évvel játszódik. Itt az Új Lázadók, akiket Leia tábornok vezet és az Első Rend harcát láthatjuk.

A történet egy renegát rohamosztagossal, Finnel (John Boyega) kezdődik aki szökése közben megismerkedik a misztikus múlttal rendelkező Rey-jel (Daisy Ridley). Nemsokára találkoznak az idős Hannal, Chewieval és Leiaval, akik segítenek nekik megsemmisíteni a legújabb bolygópusztító fegyvert. Eközben Han-t megöli fia Kylo Ren (Adam Driver) és kiderül, hogy az évek óta rejtőzködő Luke az Ahch-To bolygón rejtőzött el, ahol Rey a rész végén találkozik is a híres Jedi mesterrel.

NYOLCADIK RÉSZ: AZ UTOLSÓ JEDIK – 34 ÉVVEL A YAVINI CSATA UTÁN

Fotó: Disney Fotó: Disney

Közvetlenül Az ébredő erő után vesszük fel a fonalat ahol a maradék ellenálló menekül az Első Rend elől. Leia admirális helyét helyettese veszi át Amilyn Holdo (Laura Dern), de benne nem bíznak hőseink így külön tervet eszel ki Finn, Poe és Rose barátaik megmentésére, ami nem úgy sikerül ahogy gondolták.

Közben Rey csalódik Lukeban, aki már nem az az ember, akit a legendákból megismert. Skywalker a fiatal nő unszolására beleegyezik, hogy tanítsa, de ragaszkodik állításához: a Jedi Rend nem létezik és Luke Skywalker nem tud segíteni az Ellenállásnak. Különleges kapcsolat alakul ki Rey és Kylo között aminek köszönhetően Rey úgy gondolja megmentheti Kylot a sötét oldaltól.

Kylo megöli a leghatalmasabb vezér Snoke-ot és a film végén konfrontálódik régi mesterével Luke Skywalkerrel is, aki az utolsó pillanatban megjelenik így időt hagyva az ellenállás maradékjának a menekvésre, de ez az életébe kerül és egyesül az erővel. Rey pedig az utolsó élő Jedi lesz.

via Digitalspy