Most szól:
Vezeti:
2019.11.06 Szerda . 13:39

Tacskó a romok alatt – Smile, az egyetlen mentőtacsi

Kb 6 kg. 9 éves – és kollégáinak a hasáig sem ér. Smile, a zagyvarékasi Életjel Menőtcsoport keresőkutyája kutatott már a Dunában holttestek után a Hableány baleseténél, de keresett romok alatt rekedt élőket is Ecquadorban, földrengés után.

Már ettől a sokoldalúságtól magában is különleges lenne – de a fajtája miatt egyedülálló a mentőkutyák közt. Smile ugyanis nem labrador és nem németjuhász, hanem: tacskó. Magyarországon ő az egyetlen vizsgázott mentőtacsi. A kotorékebekre jellemző apró termete a romok alatt rekedt élők keresésekor nemhogy hátrány, hanem kifejezetten előny.

Gazdája, Turi László már a kezdet kezdetén érezte: a kisállatbörzén harmadmagával kis ketrecben szorongó tacsikölyök nem csak otthon, de a mentőmunkában is társa lesz majd. Mikor Smile átment a féléves korban teljesítendő teszteken, megérzése beigazolódott – és megkezdődött a kiképzés.

A mentőkutya-kiképzés többlépcsős - és éveken át tart. Smile igazi profi: kereshet élőket és holtakat vízben és szárazon, és még romok közt is. Nemzeti Mentőkutya minősítése is van – vagyis a Katasztrófavédelem kérésére hivatalos akcióban is bevethető – bár sok helyszínen ölben kell vinni….


Smile akcióban

Nézd meg az Én Vagyok Itt-ben, hogy dolgozik, és hogy él az ország egyetlen mentőtacskója!