Most szól:
Vezeti:
2019.11.08 Péntek . 21:59

Halálos szelfik - szelfimentes övezetek

Biztonságos-e szelfizni grizzly-medvével? És a Szabihídra mászva? A szelfibalesetek a 21. században az evolúció természetes szelekciós eszközeivé váltak? Vajon fel kell-e lépni hatósági intézkedésekkel, ha elveszíti a józan ítélőképességét és életveszélyt is vállal egy jó szelfi kedvéért?

Egy tábla, amely értelmezhetetlen lett volna akár még 10 évvel ezelőtt is: a vágányok közt szelfizni tilos!

Pedig ma a Nyugat-Japán Vasúttársaság táblája életeket ment. A világban rengeteg olyan szelfi készül, amelyek egyben a felhasználók utolsó fotói is.....

A grizzlyvel szelfiző férfi fotója bejárta a világsajtót – de már csak az erős idegzetűek nézték meg azokat az ipari kamerás felvételeket, melyeken a szelfit követő medvetámadás is látható volt.

Meglepő, de a legtöbb áldozatot nem a vadállatok előterében vagy extrém veszélyes helyeken készített képek szedik – hanem a leghétköznapibb szituációban, az autóban lőtt szelfik.

Don’t drink and drive – ne vezess ittasan! A klasszikus mondat mellé ma már a Don’t take selfies and drive is felzárkózhatna: az Egyesült Államok Közlekedési Minisztériuma 2014-et a szelfibalesetek éveként emlegeti: 33 000 autós sérült meg az utakon Amerikában azért, mert vezetés közben posztolt, messengerezett, tartalmat fogyasztott vagy állított épp elő. Becslések szerint a sofőrök 4%-a szelfizik rendszeresen vezetés közben.

Ez egy orosz tabló – a veszélyes szelfi-szituációkat megjelenítő piktogramokkal. Ma már ezek a legproblémásabb szelfi-helyzetek – de az oroszok messziről indultak. 2014-ben az orosz rendőrség a „fegyverrel szelfizni életveszélyes” szlogennel kellet, hogy kampányt indítson. Ekkoriban ugyanis az orosz közösségi médiában hódított – és több áldozatot is szedett – a fegyverrel szelfizés divatja. A legmerészebb szelfik pedig halállal végződtek: az Urálban halt meg egy kibiztosított gránáttal szelfiző férfi, de egy 21 éves moszkvai lány is főbe lőtte magát véletlenül, miközben pisztolyával szelfizett.

Indiában is sok városban okoz baleseteket az eszetlen szelfizés. A Turisztikai Minisztérium felkérte a leglátogatottabb régiókat, hogy kerítsék el a veszélyes szelfi-helyszíneket. Mumbai városában már 16 területet zártak le a szelfizők elől .

Egy biztosítótársaság felvetette: Budapesten is határozzanak meg szelfimentes területeket. Pató Marci szelfikörképe itt: