Most szól:
Vezeti:
2019.11.14 Csütörtök . 09:37

Cukorbetegség - ultrafutás - segítség - Benkő Pamela portré

Az izomsejtek mozgásban képesek felvenni a cukrot a vérből akkor is, ha nincs inzulin a szervezetben. Vagyis kevesebb inzulint kell injekcióban beadni annak, aki sportol, és elkerülheti a magas cukorszint okozta szövődményeket: a vesekárosodást vagy akár a szemproblémákat.

Benkő Pamela tavaly 5000 km-t futott a Mecsek erdeiben. Egyedül. Vagyis inkább önkéntes edzőtársaival.Kutyákat hoz ki menhelyről, hogy megmozgassa őket is. De embereken is segít: ottjártunkkor Evelynt, a születése óta látássérült futót vitte magával edzőpartnerként.

De másokat is futásra buzdít: létrehozta a Kelta Kört - annak emlékére, hogy egy legenda szerint a pécsiek ősei kelták voltak - és különböző távokon szervez versenyeket. A nyeremények olyan kövek, melyeket Pamela gyűjtött futás közben és megfestette őket: kézzel.Mert még erre is szán időt.

 

Pamela teljesítménye sportolóként is különleges - de ha hozzátesszük, hogy mindezt diabeteszesként csinálja: le a kalappal! Az ultrafutás azért kihívás egy cukrosnak, mert sportolás közben egyedül van  - így csak magára számíthat, ha hirtelen lezuhanna a cukra.

Az ájulást megelőzendő ennie kell, mikor érzi a cukorszint-csökkenést -vagy be kell adnia magának a glukagont, amely a májban raktározott cukrot helyettesíti és azonnal megemeli a cukorszintet. Vagyis: kicsit komplikáltabb egy-egy edzés - és magával kell vinnie a cukormérőt, az inzulinos peneket és a glukagon injekciót, ételt és szőlőcukrot - és figyelnie kell teste jelzéseit. És ha meg kell állni: meg kell állni. Enni vagy egy szurira.

Ma Magyarországon több tízezer az inzulinos cukrosok száma - egy részük időskorra veszti el saját inzulinját. Ennek a  betegségnek az előszobájaként tekint a tudomány ma az inzulinreziszteniára (IR), amely kialakulásásban lelki okok és életmód beli okok is állnak - de kezelésében és karbantartásában lényeses szerepe van a sportnak. Bővebb infok az Inzulinrezisztencia másképpen oldalon.

Vannak, akik genetikai okokból válnak inzulinfüggő cukorbeteggé. Az egyes típusú cukorbetegségben több gén hibás kódja miatt a beteg (jellemzően gyerek, kamasz vagy fiatal felnőtt) saját immunrendszere pusztítja el a test  inzulintermelő sejtjeit (béta-sejtek). Az ő számukra a sport az egészésges, hosszú életet jelenti: tartósan normalizálja a cukorszintet, megelőzve ezzel a szövődmények kialakulását. Bővebb infok a Szurikáta Alapítvány vagy a Sportoscukros Egyesület oldalain.

Nézd meg az Én vagyok Itt! riportját Benkő Pamleáról!