Most szól:
Vezeti:
2019.11.17 Vasárnap . 11:01

Az Akusztikban: Vágtázó Halottkémek

Csillagász, punk, filmszereplő. Grandpierre Atilla a nyolcvanas évek alternatív ikonja, a Vágtázó Halottkémek alapítója a budapesti művész-underground megkerülhetetlen arca. A VHK mára értelmiségi rétegzenéből kultzenekarrá nőtt – és most az M2 Petőfi tv-n az Akusztikban akusztikus hangszerelésben is megmutatják, mivel érdemelték ki a sikert.

A VHK 1975-ben indult, az egyik első magyar punkzenekarként. 1986-ig teljes illegalitásban, betiltott zenekarként dolgoztak, gerillafellépéseken lehetett őket hallani a korszak alternatív klubjaiban, mint pl a E-klub vagy a Közgáz Kísérleti Stúdió. Előre meghirdetett fellépéseiket a rendőrség gyakran tiltotta be, volt, hogy egy órával koncertkezdés előtt.

A zene szélesebb közönséghez Bódy Gábor: a Kutya éji dala c. kultfilmje révén jutott el 1982-ben. A filmben koncertrészletek is szerepeltek a kor neves alternatív zenekaraiótl (pl Trabant, AE Bizottság), melyeket az Ikarus klubban rögzítettek.

Maga Grandpierre színészként is feltűnik a filmben. A film Csillagászaként a forgatókönyv megkerülhetetlen, lényeges karakterét alakította.

A VHK-val szember 1986-ban enyhült a hatósági szigor; a banda meghirdetett koncertjeit már nem fújták le, és 1988-ban megjelent első lemezük,a  Halál móresre tanítása.

A Vágtázó Halottkémek a „jövő népzenéjét” játszó zenekarként határozta meg magát. Stílusuk gyakran kapja az ethno-punk, sámán-punk vagy pszichedelikus hardcore jelzőket is. A zenekar 2001-ben feloszlott - vagyis inkább hosszabb szünetre ment. Grandpierre 2005-ban megalapította a Vágtázó Csodaszarvas nevű formációját,2009-ben a Vágtázó Életerőt. És ettől az évtől aktív újra a Vágtázó Halottkémek is.

Grandpierre Attila több könyvet is megjelentetett az utóbbi években. Az utolsó, idei kötetben a magyarság őstörténetének eredetének feltárására vállalkozik.

Nézz bele, mire számíthatsz a VHK-tól az Akusztikban!

A műsorból exkluzív premierként előzetesen láthatod a Fények éjszakája c. számot ma az M2 Petőfi Tv Youtube-csatornáján. A visszaszámlálás már elkezdődött!