Most szól:
Vezeti:
2019.11.19 Kedd . 10:18

Szkanderbajnoknő az Én Vagyok Itt!-ben

Négyszeres világ-, és Európa-bajnok női szkanderező az Én Vagyok Itt!-ben! Tudtad, hogy 2020 májusában Balatonfüreden lesz a Szkander-, és Paraszkander Európa-bajnokság? A versenyen majd 30 ország több, mint 1000 sportolója áll az asztalokhoz - de valószínűleg tudjuk, ki a legnagyobb esélyes...Iványi Brigitta portréja.

Hivatásos katona - a Honvédség béketámogató-, és kiképzőközpontjában dolgozik. És négyszeres világ-, és Európa bajnok szkanderben Kőváriné Ivánfi Brigitta. 16 éve edz ezekért az eredményekért.

Előtte is sportolt: 10 évnyi versenykerékpárt cserélt szkanderra. A bringás időszakban is voltak konditermi alapozó edzései - és ott talált rá a szkander egyesület.

A szkander mint sport hivatalosan több, mint 20 éve létezik Magyarországon. A Magyar Szkanderszövtség az egyik első sportági szövetség Európában. A sportág nemzetközi elnevezése armwrestling - "karbirkózás" - Amerikából ered, ahonnan maga a sportág is.

A szkanderversenyeken súlycsoportokra osztva küzdenek a versenyzők egyenes-, vagy két vereséggel való kieséses (ú.n. vigaszágas) rendszerben.

Az asztal mindig szabványos: műbőrrel bevont 90x66-os asztallap, 71 cm-es magasságban, 18x18x5 cm-es könyökpárnával, 30x5x10 cm-es érintőpárnával ("tacs") felszerelve.  A fogantyú 2,5x15 cm-es.

A versenyszabályok szigorúan kikötik, hogy pihenő helyzetben az ellenfél csuklója nem nyomható, és hogy verseny közben a másikat sem tolni, sem húzni nem szabad. Ha a könyök lecsúszik a könyökpárnáról, vagy felemelkedik róla, a bíró lállítja  a küzdelmet.

A küzdelem befejeződik, ha az egyik versenyző keze, a csuklóvonal és az ujjtövek közötti felület (kézhát) bármely része hozzáér at érintő (tacs) párnához, vagy abba belemélyed. Ez a Tus. A bíró Stop szóval jelzi a mérőzés végét, majd felemeli a győztes karját.

A 39. szkander VB hivatalos aftermovie-ja itt:

Brigitta legutóbbi győztes meccse teljes hosszban itt:

Vajon hogyan kell edzeni ahhoz, hogy sikeres legyél szkanderban? Fontos-e hogy a versenyeken ki határozza meg a fogást?

Tudd  meg a szakmai titkokat és lesd el az apró trükköket a legjobb női szkanderversenyzőtől! Én Vagyok Itt! M2 Petőfi Tv, ma este 21:05