Most szól:
Vezeti:
2019.11.19 Kedd . 19:23

TakerOne - a világhírű magyar graffitis

A magyar graffitiművész, aki fotorealista képeivel meghódítja a világot! Taker One az Én Vagyok Itt!-ben! Hogy lett a pesti graffitisből világszete keresett graffitis?

18 éve festi a falakat TakerOne. Honlapján azt írja:

"Célom, hogy a fotorealista graffitit egy új dimenzióba emeljem, hogy igazán természetes, fotó-szerű képeket alkothassak."

Nézd! Szerinted sikerült?

Ezek a 13x19 m-es elefántok pár hete New Yorkban díszítenek egy házfalat. TakerOne októberben fejezte be a munkát Brooklynban és büszkén jelentette be a Facebookján a hírt.

Íme egy process video a festés folyamatáról:

 

 

Vajon milyen érzés magyarként a graffiti őshazájában festeni? Mert az USA - és benne különösen New York - a műfaj bölcsője.

2018-ban egy igazi, átfogó graffiti-történeti kiállítást is összeraktak az amerikai művészek munkáiból, Beyond the Streets címmel, melyet tavaly  Los Angelesben, idén nyáron pedig  New Yorkban, Brooklyn dinamikusan fejlődő, nemrég még külvárosinak mondható részén lehetett megnézni.

A graffiti története eredetileg egyszerű tagekkel kezdődött,  melyeket New York metrókocsijaira festettek fel a művészek a hatvanas években. Később a tagekből képek lettek, és elfoglalták a metrókocsikat, majd Manhattan falait.

Mára New Yorkban már a belvárosból Brooklyn külső ipari területeire szorultak a művészek  - de nem mindannyian. Különös fordulat, hogy éppen a legmenőbb galériákba is kerültek azokól a művekből, amelyekért egykor még bevitték az alkotókat.

Graffitisként indult az egyik legérdekesebb kortárs művész, Banksy is. Ez itt egy manhattani képe az utcán.

És ma már milliókért kelnek el képei.

De nem adta fel a forradalmár attitűdjét ennek ellenére sem. Nézd meg a felvételt, amely tavaly borzolta a kedélyeket műgyűjtő-körökben! A kortársművészeti - aukciók sosemlátott rémálma vált valóra, mikor egy 1 millió fontért eladott Banksy kép a kalapács hangjára működésbe lépő, keretbe épített iratmegsemmisítővel ledarálta önmagát a Shotheby's akucióján Londonban. A művész később közzétette a videot arról, hogyan építette be a Lufis kislány keretébe a késeket.

A Sotheby's-től a külvárosi tagelőkig a mai graffitisek társadalma sokszínű. Vannak, akik megrendelésre dolgozhatnak, teljesen legálisan. Mint pl TakerOne, aki nem csak NY-ban kapott felkérést. A magyar graffitis dolgozott Los Angelesben, Londonban,Spanyolországban - és még Új-Zélandon is. Ez itt Lili és Bunny - 4x8 m-es méretben, Aucklandből.

Egyébként TakerOne-nal kapcsolatban eddig talán a legnagyobb sajtóvisszhangot a Filatorigát falára festett Piedone portré kapta. Minden profi graffitis tudja, hogy a filatorigáti fal nem emlékfal, cserélődnek az alkotások. TakerOne is 25 alkalommal festett a falra. Így egyáltalán nem lepődött meg - ellentétben a közönséggel és a rajongókkal - , hogy a csodás Piedone portrét lefestették. Érdemes megjegyezni, hogy a portré rekord ideig volt érintetlen azon a falon, ami Bud Spencer személyének szóló tisztelet jele volt.

Hogyan lett a pesti fiúból világszerte keresett graffitiművész, aki ma már a munkahelyén is felmondott, hogy csak a festésnek élhessen? Kiderül az Én Vagyok Itt!-ből, amelyben TakerOne ma este személyesen meséli el karrierje történetét!