Most szól:
Vezeti:
2019.11.21 Csütörtök . 17:01

AgarArt: magyar mikrobiológusok győzelme Amerikában

Klebsiella pneumoniae - ha épp nem tüdőgyulladást okoz, piros virágokat rajzolhatsz vele. A bélben lakó E. Colival pedig rózsaszíneket. Miért készít valaki népi mintát baktériumokból, petri-csészében? És mennyire örül, ha népművészeti mintájával elnyeri a közönségdíjat az Amerikai Mikrobiológusok Társasága #AgarArt pályázatán? Az Én Vagyok Itt! ma esti vendége a készítő: Pöstényi Zita mikrobiológus.

A tudósok igenis kreatívak ! - tűzte zászlajára a szlogent az Amerikai Mikrobiológiai Társaság, mikor 5 éve útjára indította az #Agar Art pályázatot.

A verseny lényege: az agaragar nevű alga táptalaján kitenyésztett baktériumtelepek - melyeket eredetileg kísérletekhez használnak a mikrobiológusok - baktériumfajtól függően különféle színűek tudnak lenni, és a táptalaj alakításával formájuk is alakítható. Akár Munch: Sikoly c. képét is felépíttetheted bacikkal - ahogyan a magyar csapat tette.

Gondoltad volna, hogy a petricsészék munkaeszközből műalkotások hordozófelületévé is válhatnak? Nos, amerikában - és így már nálunk is - minden lehetséges! Nézd, ez itt a Candida-hegység - szintén a magyar csapat alkotása.

Az eddig csak amerikai  tudósok számára rendezett pályázatot idén tették először világszintűvé.  Rekordszámú, 347 kompozíciót nevezet be 415 tudós és tudóscsoport - 43 különböző országból és 22 amerikai tagállamból. A november 20-án kihirdetett eredménynek pedig a magyar mirobiológusok nagyon örülhetnek: Pöstényi Zita, a SYNLAB Hungary Kft. mikrobiológusa és mukatársai közönségdíjat nyertek népi mintájukkal.

Zita gyerekkorában néptáncolt, és megragadták a hímzett szoknyák, ruhák. Ebből szeretett volna visszaadni valamennyit - írta kommentben  a nyertes képhez. A többi díjazott munka is nagyon érdekes: van itt tájkép, csendélet, állatok vagy épp portré - baktériumokkal "megfestve".

Szeretnéd tudni a részleteket? Nézd az Én Vagyok Itt!-et ma este, és tanulj baktérium-artot a nyertes mikrobiológustól, Pöstényi Zitától! Én Vagyok Itt! M2 Petőfi Tv, ma este 21:05.