Most szól:
Vezeti:
×
2019.11.28 Csütörtök . 21:28

Vigyázat, csalók! - telefonos prank a szürke zónában

Ha felhív a szomszéd hogy bejelentse: feljelent, mert túl hangos vagy, mit mondanál? Vagy hogy a kutyád (ha van, ha nincs) odapiszkított az ajtaja elé. Vagy, hogy itt a pizzád, vedd már át - pedig nem is rendeltél semmit? Többen kerültek ilyen és ehhez hasonló helyzetbe a közelmúltban, nem is sejtve, hogy egy új prank áldozatai. Egy telefonos appal hívatta fel őket egy vicceskedvű barát, és az egész beszélgetést rögzíttette is, hogy jót nevethessen.... Te tudnál ezen nevetni? És egyáltalán:nem jogellenes egy ilyen hívás és annak rögzítése? Papp Máté egy kétes telefonos app nyomában!

Felhívott a szomszéd, hogy feljelent - meséli a Petőfi Tv riporterének Julcsi - mert túl hangos vagyok.  Eleinte nem is vettem, hogy egy géppel beszélek, de aztán gyanús lett a  dolog...

Julcsihoz hasonlóan többen kaphattak kamuhívásokat egy különös új appon keresztül, amelyet direkt prankelésre találtak ki. Kereshet pizzafutárként, meglephet azzal, hogy gyorsan hajtottál, vagy akár, hogy rossz helyre ürített a kutyád. A lényeg: hogy meglepjen, ne sejts semmit, válaszolj - hogy mások majd jót nevethessenek rajtad!

Az app felveszi a beszélgetést, amelyet vele folytatsz, majd elküldi a felvételt annak, aki a pranket megrendelte tőle. Ez jogilag aggályos: úgy készül felvétel a hangodról, hogy nem tudod, majd úgy kerül máshoz, hogy arról sem tudsz. Az app ugyan megpróbálja levédeni magát egy általános szöveggel, hogy a felelősség a prank megrendelőjét terheli ebben az esetben, de ez nem feltétlenül jogszerű így - mondja  az Én vagyok Itt! által megkérdezett szakértő, Keleti Artúr. Sőt, kérdés, hogy mi lesz a sorsa a rögzített hangmintának, amely személyes adat....

A történet több oldalról is problémás: büntetőjogi, polgári jogi, adatvédelmi kérdéseket vet fel - és kiberbiztonsági szempontból is erősen aggályos. Papp Máté  riportjából ahhoz segítséget is kaphatsz, hogy már az elején felismerd: nem valódi hívással van dolgod. Nézd meg az Én Vagyok Itt!-et, hogy megtudd: hogyan védekezz ha ilyen helyzetbe kerülsz, és milyen lépéseket tehetsz, ha már ennek az új pranknek az áldozatává váltál! És vajon hány ehhez hasonló app kering még a cybertérben?

A segítség Keleti Artúr mellett Forgács Mariann social-media szakértőtől érkezik!

Nézd meg az Én Vagyok Itt! riportját!