Most szól:
Vezeti:
×
2019.12.02 Hétfő . 16:16

Adventi koszorú - Az ötödik gyertya

Bese atya gyertagyújtása az M2 Petőfi TV-ben

Az ötödik gyertya Krisztus világossága, ami az adventi koszorú közepén áll. De kezdjük az elején!

Három lila és egy rózsaszín gyertya van a közkedvelt adventi koszorúkon, ahol a rózsaszín az örvendezés színe. Ezt a gyertyát gyújtják meg utoljára, ami már csak egy hajszállal választ el minket Jézus megszületésétől.

"Vajon amikor ott vagyunk a jászol előtt és ott van a gyermek Jézus előttünk, akkor megtörténik-e a változás, vagy december 26-án "lehúzzuk a rolót" és visszaesünk?" - kérdezi Bese atya, aki az Én vagyok itt! c. műsor vendégeként részletezte a advent és a karácsony üzenetét. "Ha csak mindenkihez van egy kedves szavam, vagy rámosolygok arra, aki komor, már maradt valami a karácsony lényegéből"

Az első adventi koszorút egyébként egy Johann Hinrich Wichern (1808 -1881) nevű hamburgi lelkész alakította ki 1839-ben az általa gyámolított lelencgyerekek számára. Ez egy felfüggesztett szekérkerék volt, méghozzá négy fehér gyertyával, amelyek az adventi vasárnapokat jelezték, míg a hétköznapok számának megfelelő számú kisebb vörös gyertyákat is elhelyeztek, melyek közül minden nap eggyel többet gyújtottak meg karácsonyig. A kereszt metszéspontjába került az ötödik gyertya, melyet csak Karácsony előestéjén, vigíliáján helyeztek föl.

Bese atya Lili és Imi vendégeként az M2 Petőfi TV stúdiójában beszél az advent és a karácsony fontosságáról és a saját papi szerepéről az ünnepkörben.