Most szól:
Vezeti:
×
2019.12.02 Hétfő . 10:51

Műhús - a jövő étele, vagy átverés?

Ne egyél sok húst - mert nem egészséges, mert növeli az ökológiai lábnyomodat, mert drága, mert, mert ,mert....de mit egyél helyette? Van aki a növényi alapú húshelyettesítőkre esküszik, de készül már a genetika bevetésével húsízű anyag és laboratóriumban állat nélkül, csak testi sejtből műhús is. De biztos, hogy ezek egészségesek? Bartha Ákos élelmiszerbiológus segít eligazodni a ma esti Én Vagyok Itt!-ben!

A sok húsfogyasztás tudományosan igazolt káros hatásairól csak röviden: emésztési problémák (lerakódó vöröshús a belekben), ízületi károsodások (köszvény pl.), immungyengeség, elhízás. Ráadásul az ökológiai lábnyom is hatalmasra nő, ha minden nap húst eszünk.

Ha csak egy húsmentes napot tartasz, már segítesz - a  testednek és a Földnek is. A modern társadalmakban ma már egyre több a vegetáriánus (a.m. húsmentesen étkező, vannak fokotzatok: a lakto-ovo vegetáriánus pl. eszik tojást és tejet) vagy akár a vegán is (csak növényi alapú étrenden él)  - de a húsevők is gyakran motiváltak legalább a heti egy húsmentes nap megtartásában - annak ellenére, hogy sokan közülük a jóllakottságérzetet csak húsevés után tapasztalják teljesnek. Ők a célcsoportja a műhúsnak, mint terméknek.

A hús-helyettesítő lehet növényi alapú - pl ilyen a  szejtán. A "búzahús"-ként is emlegetett anyag tkp. a búzafehérje, a sikér: vagyis a gliadin és a glutén. Használnak hús helyett sokan szójakockát vagy tofut is. Utóbbi tkp szójatúró.

De most itt a műhús: többféle növényi alapanyagból és genetikailag módosított élelmiszer-szerű anyagokból összeállított, hús állagú és a húshoz hasonlóan fűszerezhető anyag, amelynek már saját receptirodalma is van. A Burger King dobta nemrég (amerikai) piacra a műhúspogácsás hamburgert. Az Impossible Foods nevű cég szállítja hozzá a műhúst.

A cég genetikai manipulációval, szójaprotein és egy élesztőgomba genetikai kódjának kombinálásával előlított hús-ízű készítményekben utazik, van húspogácsájuk, darált húsuk, grillezhető szeletük stb.

A Nestlé és McDonalds sem akart lemaradni a Buger King mögött. Németországban jöttek ki a Big Vegan TS Burgerrel. Ebben cékla-, répa-, és paprikaízzel operálnak hogy elérjék a "hús-hatást".

A másik út a laborban gyártott hús elérésére az élőllatból levett sejtminta felszaporításával, lombikban előállított tkp. izomszövet. A fő termelő, a kaliforniai Memphis Meats. A terméket "tiszta hús"-nak hívják. Mert nem kell ölni miatta és mert az ökológiai lábnyoma is sokkal kisebb lesz annak, aki ilyet fogyaszt. Itt a történelmi teszt: mikor a világ első állat nélkül előállított húsából készült csirkenugettses szendvicsét lehetett megkóstolni.

A műhús előllítása gyors - 1-3 hét - és kevés energia kell hozzá. De addig, míg nincs tömegtermelés, az ilyen típusú hús drága lesz.

A piac hatalmas, a verseny erősödik. De vajon milyen szempontok szerint tudsz választani az egyre bővülő kínálatból?

Bartha Ákos élelmiszerbiológus segít eligazodni az új élelmiszerek közt - Én Vagyok Itt! ma este M2 Petőfi Tv 21:05

Használtál már műhúst? Küldj receptet a Petőfi TV Facebook oldalára privát üzenetben!