Most szól:
Vezeti:
2019.12.03 Kedd . 15:18

Szelek szárnyán - Szélcsatorna Nemzeti Bajnokság

Szombaton a csepeli Skyward szélcsatornában jártunk a Nemzeti Szélcsatorna Bajnokságon. Ezen a napon a gyerekek szabad stílusú versenye mellett a felnőttek négyfős csapat bajnoksága is zajlott.

Magyarországon is sok tehetséges szélcsatorna versenyző van, akiket a hétvégi nemzeti bajnokságon néztünk meg.

Mi az a szélcsatorna?

Az első szélcsatornákat közel 150 évvel ezelőtt készítették, hogy mesterséges és biztonságos körülmények között tudják vizsgálni a repülőgépekre és egyéb közlekedési eszközökre ható légáramlatokat. Ezt az elvet és technológiát használták fel az első vertikális szélcsatornák megépítésénél is, ahol a 200-290 km/órás sebességű ellenszélben tökéletesen imitálható a szabadesés beltéren. Ma már a világon közel kétszáz szélcsatorna található. Állítólag a dubai herceg is nagy szerelmese a sportnak és a nappalijában is „tart” otthon egyet.

A szombati versenyen megismertük a vagány és elképesztően ügyes juniorokat, akik a kiemelkedő sportteljesítmény mellett az iskolai tanulmányaikban is jeleskednek. A lányok Mátét és Botondot jelölték ki szószólónak, ők nyilatkoztak nekünk.

Vancsó Botond  2006-ban született, nagyon szereti az extrém sportokat.  A repülés mellett falat is mászik és bokszol. Imád szélcsatornázni, már élete első versenyén harmadik helyezett lett. Elmesélte, hogy a repülése előtti pillanatokban mindig átgondolja a koreográfiát, és elárulta  azt is, hogy bizony  izgulni is szokott.

Feith Máté 12 éves, vitorlás versenyeken is gyakran indul. Három évvel ezelőtt egy barátja születésnapi buliján repült először, ami akkor nagyon megtetszett neki. Két éve jár rendszeresen szélcsatornázni. 2018-ban találkozott  Leonid Volkov világbajnokkal, aki felfigyelt Máté  tehetségére,  és azóta már rendszeresen edzi őt.

 

Nézzétek meg hogy repül egy felnőtt világbajnok, Leo:

 

 

Máté januárban fellépett egy rövid bemutatóval a szöuli szélcsatorna megnyitóján is. Most élete első versenyére készül a Wind Games-re, ami 2020 január végén lesz Spanyolországban.

 

Nézzétek meg milyen két koala J, Máté edzése Leoval:

 

A 13 éves Baleja Zina lett a verseny győztese, aki már öt éve repül. Nagyon szeret szélcsatornázni és a vágya, hogy ezzel foglalkozhasson felnőttkorában is. Az iskolában kedvence a testnevelés. Két cica és egy kutyus boldog gazdija. Reméljük, a következő versenyen ő is mesél majd, addig is nézzétek vissza elképesztő spárgáját a riportban!

A felnőttek közül a Lucky Boys nyert. A csapat neve megtévesztő, ugyanis két férfi és két hölgy versenyzőből  áll. Dr. Vingender Szonja csapattagtól megtudtuk, hogy volt egy kis vita, hogy a fiúk vagy a lányok szerencsések, de végül a fiúk belátták, hogy ők azok,  és így Lucky Boys és nem girls lettek.  Most prágai  és  spanyolországi versenyekre  készülnek.

Ilyen a Lucky Boys egy edzése:

Ők pedig a felnőtt győztesek:

Itt pedig nézzétek meg a hétvégi beszámolót az M2 Petőfi TV-ben: