Most szól:
Vezeti:
2019.12.07 Szombat . 11:24

Jégtáblán sodródik a magyar fotósnő

Szeptember óta sodródik egy jégbefagyott kutatóhajón Horváth Eszter, aki fotósként dokumentál egy különleges expedíciót. Eszter januárig lesz az Északi-sarkon, ezért rendhagyó módon, szatelit telefonon érjük őt utol a világ végén az M2 Petőfi TV Én vagyok itt! c. műsorában szombaton 21.05-kor

Szeptemberben jött ki Horváth Eszter fotóival egy riport a National Geographic nemzetközi kiadásában. A téma az Északi-sarkon zajló nemzetközi kutatás. Eszter profi sarkköri fotós, aki alighogy megjelentette előző anyagát, szeptember 20-án több száz kutatóval együtt elhajózott a Jeges-tengerre a Polarstern (Északi Csillag) nevű jégtörő fedélzetén, hogy a MOSAiC expedíció fotósa és kommunikációs menedzsere lehessen. A feladata az, hogy dokumentálja minden idők legnagyobb sarkvidéki expedícióját.

  

 

A kutatás célja: Mit jelent a földlakók számára a sarki jég olvadása? A kérdésekre ott keresik a választ, ahol a legkisebb időjárás-változás is óriási kilengéseket okozhat a bolygó egészének klímájára, és befolyásolja az extrém időjárási eseményeket.

Eszter egyébként már részt vett egy 55 órás felkészítő vagy inkább elő-túlélőtréningen ahol felkészítették a csapatot a legextrémebb vészhelyzetekre, az északi-sarki állandó sötétségre és még a nagyon is valószínű jegesmedve-támadásra is. Egyébként a csapat tagja az a 6 szakember is, akik kizárólag ezzel, tehát a jegesmedvék távol tartásával foglalkoznak.

Az expedíció 150 millió dollárba kerül, amit összesen tizenkilenc ország finanszíroz. A kutatás a német Polarstern jégtörő hajón és a hajón kívül is zajlik, ugyanis közel egy évnyi Jeges-tengeren hajózás után beágyazódnak a jégbe és azzal együtt sodródnak Grönland partjai felé. A Polarstern pozicióját az expedíció honlapján lehet követni.

Horváth Eszter  eredetileg közgazdászként végzett, majd 2012-ben, harminckét évesen jelentkezett a világ talán a legrangosabb fényképész iskolájába, a  New York-i székhelyű International Center of Photography vizuális újságíró szakára. Hat évig dolgozott a Big Appleben, amikor megkapta első megbízatását egy expedícióra. Csütörtökön hívták és hétfőn már Alaszkában volt. Akkor dőlt el végérvényesen, hogy az életét a sarki expedíciók dokumentálásának fogja szentelni. Azóta tizenegy sarkvidéki expedíción vett részt és talán többet van a jégtörőkön mint a szárazföldön.

 

 

-40 fokban különösen nehéz, amikor fém tárgyakkal kell dolgozniuk. Még a kesztyűn keresztül is fáj a hideg.

A soproni Horváth Esztert a fotós szakmában Esther Horvath néven ismerik.

 

 

Nézd meg az exkluzív interjút a szombati Én vagyok itt! c. műsorából