Most szól:
Vezeti:
×
2020.01.11 Szombat . 08:13

Hegedűvirtuóz az Én Vagyok Itt!-ben!

Először rendezték meg a Roby Lakatos Nemzetközi Improvizációs hegedűversenyt. Győztese, Duka Laci a versenyről - a díjként elhozott mesterhegedűvel - az Én Vagyok Itt!-ben.

Schubert Ave Maria c. művét újdonságként tálalni? Igen, lehet! Duka Laci  és barátai legalábbis tudják. Nem hiszed? Előzetesben annyit árulunk el, hogy 2 perc után a projektben FMaN beatboxol. Nézd meg!

Duka Laci a konzi  (Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola) után a Brüsszeli Koninklijk Conservatoriumban folytatta tanulmányait hegedű szakon. Több formációban is zenél jelenleg, tagja Tóth Vera zenekarának, ő a Déryné prímása, fellép Kamarás Ivánnal, Kökény Lacival és Vilmos Lakatossal,  és a Budapest Gipsy Swing állandó tagja is.

A Budapest Gipsy Swing  a Django Reinhardt jazzmuzsikus által a 30-as években megteremtett, jazzt és cigányzenét ötvőző szinti szving stíluson belül magyar cigányzenei elemeket hangsúlyozva keres őj utakat. Django Reinhardt volt az első, aki jazz-zenekarban a gitárt vezető hangszerként merte alkalmazni. (A stílust hívják még djangonak, hot-jazz-nek , manouche-jazz-nek, és gipsy jazz-nek is.)

Django darabjai messze felismerhetők egyéni játékmódjából - amelyek részben a cigány zenei hagyományokból táplálkoznak, részben pedig Reinhardt egy balesetével állnak szoros összefüggésben. Django Reinhardt bal kezének gyűrűs- és kisujját egy égési sérülés következtében nem tudta teljes értékűen mozgatni - így egy merőben új játéktechnikát kényszerült kidolgozni. Stílusteremtő kompozíciói a mai napig világszerte játszott darabok.

A Laci által megnyert Roby Lakatos Improvizációs Hegedűversenyt a Roby Lakatos Alapítvány a zene világnapján hirdette meg.

A selejtezők online zajlottak, a versenyzők feltölthették saját darabjaikat, melyeket egy Roby Lakatos által meghatározott dallmra kellett felépíteniük. A nyolc döntős közt a magyarok mellett az Egyesült Államokból, Lengyelországból, Németországból és Spanyolországból érkezett. A  névsor: Dawid Czernik, Duka László, Kökény Tamás, Léo Ullmann, Luanne Homzy, Santiago Vokram Del Gesú, Solymosi Máté és Zsigmond Róbert. A döntőben egy szabadon választott és három kötelező darabot kellett eljátszaniuk -kísérőzenekarral.

A verseny első díja sokat jelent Duka Lacinak. Igazán rangos szakmai zsűri választotta ki őt a legjobbak közt is a legjobbnak:  Roby Lakatos mellett  Michael Guttman hegedűművész, Eliane Reyes zongoraművész, Oláh Vilmos hegedűművész, Szakcsi Lakatos Béla zongoraművész, Vásáry Tamás zongoraművész, karmester és Sárközi Lajos hegedűművész hirdette ki a győztest.

A hegedűveresenyen elnyert mesterhegedű kb 50 ezer eurót ér és Fabien Gram hegedűmester műhelyéből került ki. Az Én Vagyok Itt!-ben megnézheted ma este ezt a  hangszert is - és meghallgathatod Duka Lacit arról, milyen is az igazi, szívből játszott gipsy swing!