Most szól:
Vezeti:
×
2020.01.12 Vasárnap . 06:41

Chillievő verseny - te meddig bírnád?

Kapszaicin próba a legbátrabbaknak! Kovács Dóri és a chilievő verseny "étlapja"!

 C18H27NO3, 8-metil-N-vanillilnona-6-énamid. Azóta esszük, mióra ember éla  földön - de először 1876-ban izolálták. Névadója a Capsicum - vagyis a paprika. Ez az, amitől a paprika: csíp.

Nem vízoldékony - ezért  iszol hiába vizet, ha csípőset ettél. A versenyeken épp ezért tejjel öblögetnek. A kapszaicin rendeszeres fogyasztásának előnyei: fokozza az ízérzékelést,a  nyálelválsztást, serkenti az emésztőnedvek kiválasztását, csökkentia  nyálkahártya gyulladását - kivéve, ha túladagolják. Gyógyszer-adalékanyagként kenőcsben vagy tapaszban enyhíti a hátfájást, csillapítja a reumás tüneteket.

Mindezért a sok jóért - na meg azért, hogy kiderüljön, ki bírja a legjobban - chilievő versenyt rendeztek szombaton Budapesten. Kovács Dóri utánajárt, mekkora rutin és bátorság kell a győzelemhez! A paprika csípősségének fokát Scoville-egységben határozzák meg. Vajon mennyire erős a magyar erőspaprikához (általában 30 000 Scoville-egység) viszonyítva a spanyol chili, a jalapeno, a habanero? És milyen az a paprika, amelyik 2 200 000-es a Scoville skálán? És a kapszaicin-kivonat a maga 13 000 000 Scoville-egységével? Tarts Dórival és minden kiderül!