Most szól:
Vezeti:
2020.01.14 Kedd . 09:38

A zsidó Pavarotti - Nógrádi Gergely

Hogyan lesz egy bölcsészből operaénekes? Vagy operaénekes miért áll be újságot írni? Aztán mesekönyvet? Vagy riportköteteket? És milyen a  Frankle Leó utcai zsinagóga főkántoraként turnézni a világban?  Nógrádi Gergely minderre tudja a választ - és el is mondja ma este 21.05-től az Én Vagyok Itt!-ben!

Nógrádi Gergely eredetileg bölcsésznek készült, de a színháztörténet szak utolsó évében beiratkozott a konziba, majd ének szakra nyert felvételt a Zeneakadémiára. Utána a Stuttgarti Zeneakadémia következett, majd a Veronai Arénába szerződött, ahol hároom év alatt 15 főszerepet is elénekelt - és járta a világot. De nehezen hagyta itthon családját. A sorsfordító dötést Tokióban hozta meg, mikor fellépés után írt rá felesége, hogy kisfia lázas beteg. Azonnal hazajött, felmondta szerződéseit és hátat fordított a színpadnak - persze nem örökre...

Újságíró lett és könyvírásba kezdett itthon. Íróként szembesült azzal a ténnyel, hogy a gyerekek nem olvasnak. Legalábbis kötelezőket nem szívesen.  Merthogy számukra idegen nyelven íródtak (Jókai regényeiben kb 25 ezer olyan szó van, melyeket ma már egyáltalán nem használunk.) A világot járva azt látta, hogy külföldön időről időre újraírják a klasszikusokat - hogy a mai gyerek mai nyelven olvashasson. És akkor szívesen, és kedvvel teszi.

Így egy bátor ötlettel édesapjával - akitöbbek közt a Sose halunk meg c. Koltai Róbert főszereplésével készült film forgatókönyvét jegyzi - klasszikus kötelező olvasmányokat írtak újra mai nyelvre, könyvsorozatban.

Az újramesélő- könyvek nagy vihart kavartak:  a konzervatív olvasók felháborodtak, a gyerekes szülők örültek. De a lényeg: a címzettek, a diákok szerették - és olvasták a sorozatot. Sikeres lett.

Gergely mindeközben újra iskolába jáer. A Rabbiképzőbe. A Frankel Leó utcai zsinagógában lett főkántor. 2015-ben meg is választotta a legjobb kántorhangnak az Európai Kántorok Szövetsége és 2016-ban amerikai turnéja során kapta a "Jewish Pavarotti" címet. Évente kb 80 koncertet ad.

Nézd meg este az Én Vagyok Itt! kétrészes stúdióinterját a sokoldalú énekessel! Ma este 21:05, M2 Petőfi Tv!