Most szól:
Vezeti:
×
2020.01.14 Kedd . 08:27

Magyar kávészüret Costa Ricán

Magyar kávétermesztők szüreti beszámolója Costa Ricából az Én Vagyok Itt!-ben!

Costa Rica a világ 13. legnagyobb kávétermesztője. Az első ültetvények 1729-ben jelentek meg a Kordillerák vulkanikus lejtőin.

A cserjék Kubából érkeztek - és nagyon jól érezté magukat a páradús, 17-28 fok közt mozgó hőmérsékleten. A kormány lehetőséget látott a kávéban, így eleinte ingyen adott földet azoknak, akik belevágtak a  termesztésbe.

Costa Ricaban az SHB (Strictly Hard Bean) jelöléssel látják el azokat a  kávékat, amelyek 1500 m-en vagy magasabban teremnek. Mivel itt hidegebbek az éjszakák, a kávébabnak hosszabb időre van szüksége a beéréshez, így aromásabb lesz. A belőle főzött kávé pedig telt ízvilágú és gyümölcsös.

A costa rica-i kávékultúra vonzotta az országba Bányai Lászlót, aki  évekkel ezelőtt úgy döntött, hogy Costa Ricán próbál szerencsét és belevág a kávétermesztésbe. Ma már saját termőfölddel rendelkezik és olyan sikeres, hogy felkeltette egy magyar professzionális kávépörkölő, Tóth Sándor figyelmét is.

Most mindeketten a cserjésben vannak, mert megkezdődött a szüret. Nézd meg, miért lassúbb műfaj a  kávészüret, mint a szőlő leszedése! Hogyan kell egyesével lecsipkedni a kávébabszemeket a cserje gallyacskáiról?

Vajon mennyire nehéz a costa ricai  munkások munkakultúráját megszokni magyarként? És a klímát?

Magyar kávétermeszttők szüreti beszámolója Costa Ricából az Én Vagyok Itt!-ben!