Most szól:
Vezeti:
2020.01.14 Kedd . 16:37

Magassarkú mozgásóra Kovács Dórival

Ma megtanulhatsz elegánsan viselni egy elegáns cipőt - ha az Én Vagyok Itt!-ben követed Kovács Dórit egy mozgásórára, amelyen kifejezetten a magassarkú viselését tanítják. Adalékként elolvashatod, kik és miért hordtak magassarkút a divattörténet évszázadai alatt. Mert voltak itt harcos férfiak, gésák és táncosnők - vagy előkelő udvaroncok a Napkirály udvarában....

A magassarkú története során sokmindenre szolgált - de a járás nem volt ezek közt....Fokozta a szépséget, a megjelenés előkelőségét státusszimbólum volt vagy épp kódolt rangjelzés. Sőt, a  divattörténet tud olyat, amikor a praktikum miatt bújtak magassarkúba - férfiak. A perzsa lovas harcosok lábát tartotta a kengyelben az itt látható magas sarok a IX. században, mikor állva nyilaztak.

Ázsiában eleinte a magas sáron átgázolás megkönnyítésére bújtak magassarkúba - vagyis magas talpúba - a nők. De végül a gésák szépségének fokozására maradt divatban a magas talp - eredetileg fából faragott verzióban.

Európában a reneszánszban kezdtek magassarkút hordani azok az arisztokraták, akik vagyona nem csak a munkamentes életet tette lehetővé, hanem a gyaloglásmenteset is. Feljegyezték, hogy Medici Katalin 1533-ban magas sarkú cipőben ment hozzá a francia trónörököshöz - divatba hozva ezzel a különös viseletet.  I. Erzsébet angol királynő ruhatárának leltárában is szerepelt 1595-ban "egy pár spanyol bőrcipő magas sarokkal és ívelt talppal ".  A spanyoloknál egyébként tradicionálisan a flamenco-táncosok hordtak magassarkút, amelyneka kecsességen kívül további hozzáadott értéke volt: ritmushangszerként kopogott a padlón.

A franci udvarban a Napkirály hozta divatba férfiak körében az emelt sarkú csizmát. Sok portréján látható az általa nagyon kedvelt viseletben.

A király belső köréhez tartozó arisztokraták színkóddal különböztették meg magukat az egyszerű udvaroncoktól: pirosra festett csizma/cipősarkuk jelezte: közel állnak XIV. Lajoshoz - mert a király is így hordta cipellőit.

 

A magassarkő eddig töretlennek mondható karrierjét a francia forradalom szakította félbe: a magas sarok a rosszemlékű királyságot idézte, így nem viselték szívesn - vagy nem voltak elég bátrak hozzá... Napóleon például kifejezetten utlta a magassarkút - így uralma alatt a viselet egészen elfelejtődött.

Amerikában jött újra divatba a magas sarok a XIX. században - kifejezetten a nők szépségének fokozására. És ez azóta is így maradt.

De vajon szépít-e egy olyan magassarkú, amelyet nem tudunk viselni? Tanulj Kovács Dórival elegánsan járni az Én Vagyok Itt!-ben!