Most szól:
Vezeti:
2020.01.16 Csütörtök . 06:34

A jelszavak atyja

Fernando J. Corbató. Amerikai komputertudós. Rá gondolhatsz szeretettel, naponta többször is, mikor mindenhez jelszót kell megadnod. 60 éve ő találta ki hogy a jelszó kell a számítástechnikában. Örülsz nek? Vagy átkozod? Már most eláruljuk: az első password bepötyögése közben Corbató professzor nem a személyek azonosítására gondolt - de ez lett belőle.

A hatvanas években a computerek szobányi méretűek voltak - és lassúak még így is. A Massachusetts-i Egyetemen több kutató állt sorba, hogy munkáját a gép segítségével könnyíthesse meg - így a rendszer éjjel-nappal működött. A kutató otthagyta a feladatot a technikusnak, aki aztán sorban bevitte a gépbe a különböző tanárok különböző feladatait.

Az időmegosztás volt ekkoriban a fő probléma - és erre találta ki Corbató professzor a jelszót - és a hozzá kapcsolódó felhasználói fiókokat. Pusztán azért, hogy minden kutató könnyen megtalálja  a saját munkáját. Az újítás MIT Compatible Time-Sharing System (CTSS) néven vonult be a számítástechnika-történetbe.

Aztán továbbfejlesztették: a második projekt a Multics lett. Ennek kidolgozása során alakultak ki a modern operációs rendszerek alapjai - pl. a hierachikus fájl-rendszer (főkönyvtár-alkönyvtárak) is. Bár a Multics önmagában nem hozott üzleti sikert, inspirálta a Unix-fejlesztőjét, Ken Thompsont - és alapul szolgált több, máig használt rendszer fejlesztéséhet is.

És persze a jelszó is változott. Felhasználó-azonosítóvá vált az idők során. Egy átlagos ember ma már 30-50 jelszót/kódot használ - már ha nem ugyanaz a jelszava a bankkártyájához és a munkahelyi mailjéhez. A mai napig sokan nem veszik komolyan a biztonsági szempontokat jelszóválasztáskor. Tavaly is a legnépszerűbb jelszavak közt szerepelt az 1-2-3-4 vagy az abcd.....De miért veszélyes ez? Neked hány jelszavad van? És mi értelme különbözőket használni?

Hallgasd meg Papp Péter kiberbiztonsági szakértőt az Én Vagyok Itt!-ben!

 

A jelszó - szándékán kívül - atyjaként emlegetett Corbató professzor egyébként tavaly júliusban, 93 éves korában, cukorbetegsége okozta szövődmények miatt hunyt el. Még élete egyik utolsó interjújában is fontosnak tartotta kiemelni: nem felhasználóazonosítóként gondolt a jelszóra. A hatvanas években nem is sejtette, hogy mi lesz belőle....