Most szól:
Vezeti:
2020.01.19 Vasárnap . 08:23

Csillámpor - a smink, amit megeszel

Alkalmi csillámsmink vacsorára. De nem mindegy, hogy a szemedre teszed fel - vagy megeszed. Pedig a kettő együttjár.... A glitter súlyosan károsítja környezetet. A csillámpor nem lebomló műanyaga egyenesen az ivóvízkészletet szennyezi, bejut a tengeri állatok tápcsatornájába - és végül az emberekébe is. MIt tehetsz ellene? Az Én Vagyok itt! utánajárt!

A csillámpor betiltásáról 2017-ben röppentek fel az első hírek. Hogy miért?

Éppen olyan káros a környezetre, mint a PET palacokok. Nem lebomló műanyag az alapjuk, és a smink lemosásakor egyenesen a vízrendszerbe kerülnek.

A tengerbe, óceánba bejutva az élőlények megeszik őket - és végül így mi, emberek is. A szervezetben ezek a mikroműanyagok lerakódnak - májban, vesében.  Magunkkal hodott időzített méregbombákká válnak az alkalmi smink elemei.

A széségipar már most próbál elébe menni a tiltásnak, és egyre több biológiailag lebomló csillámport kínálnak - de egyelőre még drágábbban a hagyományos, őrölt műanyag alapúaknál. De nem sokkal: egy sima glitter 5 fontos árával szemben egy biodegradable változat már 6 fontért elérhető. Te fizetnél kicsit többet? Mi lehet a megoldás a csilllámpor-parára?

Az Én Vagyok Itt!-ben  pl. Döbrösi Laura színésznő egyedi megoldási tervét ismerheted meg!