Most szól:
Vezeti:
×
2020.02.11 Kedd . 11:21

Szenvedéllyel élj!

Ha valamit nem igazán szívből csinálunk, nincs egyfajta belső hajtás, ami folyamatosan előre és előre vinne , akkor valami baj van. Utánajártunk, hogyan őrizhető meg az a bizonyos belső tűz! Én Vagyok Itt!, ma este 21.05, M2 Petőfi Tv!

Hogy tarthat lendületben a munkád? Milyen az, mikor a munkád a hobbid? Milyen az, mikor a szenvedélyednek élsz? Milyen érzés állandó flow-ban élni? És hogyan lehet? Koltay Anna, Szeleczky Ádám, Gianni és F. Takács István tudják a választ - és ma este el is mondják a titkot!

A riportot már megnézheted az M2 Petőfi TV Youtube csatornáján:

A Flow élmény fogalmát a világhírű magyar pszichológus, Csíkszentmihályi Mihály vezette be a pszichológia tudományába. Nevéhez fűződik a "tökéletes élmény" pszichológiája. 30 éven át kutatta, hogy milyen feltétele kellenek ahhoz, hogy az ember élvezze, amit csinál.

Csíkszentmihályi professzor egy kötetbe gyűjtve - a nagyközönség számára is érthető receptet adva - 1990-ben publikálta kutatási eredményeit. Az M5-ön tavaly láthattatok róla filmet. Hallgasd meg magát a Flow atyját arról, hogy jött rá a boldogság titkára!

Maga a flow fogalma egyébként - más néven ugyan, de évezredek óta ismert. A kínai taoista bölcsek az ókorban "jü"-nek hívták ezt az érzést - amely pontosan azt jelenti, mint a flow: lebegés, áramlás. Van, akinek elég az áramlás eléréséhez egy finom étel elkészítése.

Flow az, mikor a tevékenység annyira magával ragad, hogy kiemel térből és időből. Ilyenkor  egyáltalán nem fáradsz el, sőt, inkább hanem feltöltődsz, annak ellenére, hogy órákon át tulajdonképpen: dolgozol.  Koltay Annát pl. tévézés, a kultúra és a zene teszi flow-ba.

És nem az számít, hogy min dolgozol épp, ha szenvedélyesen teszed, az örömérzet jelentkezni fog. Az agyban a flow-élmény a dopaminrendszerrel áll kapcsolatban. Azért  tudunk rákattanni egy-egy kedvelt tevékenységre, mert tkp.  rászokunk a dopaminra

"Mindenkinek van egy karaktere és az enyémnek masszívan része a szenvedély" - mondja az M4sport Forma 1 specialistája, Szeleczky Ádám

Hogy pontosan hogyan működik mindez? Hogyan találhatsz rá a saját életedben? Nézd meg az elkészült riportot!

  

Én vagyok itt! 21.05-kor az M2 Petőfi TV műsorán