Most szól:
Vezeti:
×
2020.02.12 Szerda . 10:36

Illik-nem illik: a kézfogás

Ki nyújt először kezet? És mikor nyújt először kezet ki? És ki kinek? Idősebb a fiatalnak, nő a férfinak...de mi van ha a férfi az idősebb és a nő a fiatalabb? Vagy ez mindegy? Vagy nem? Dóri és Szabi ma az én Vagyok Itt!-ben kézenfognak és bevezetnek a kézfogás etikettjének rejtelmeibe! Én Vagyok Itt! ma este 21.05, M2 Petőfi Tv!

Az euro-amerikai kultúrkör legelterjedtebb üdvözlési formája a kézfogás. A gesztus  legrégebbi ábrázolása az ie. 9 századból maradt ránk egy reliefen - az asszíriai király, III. Shalmaneser fog kezet rajta éppen a babilóniai uralkodóval.

Homérosz az Iliászban és az Odüsszeiában is többször említi, hogy a harcosok kezet fogtak - de a rómaiakról is tudjuk, hogy kezük és alkarjuk érintésével üdvözölték egymást.

A gesztus nonverbális üzenete egyértelmű: aki kezét nyújtja, az nem fog megütni, hanem szövetséget ajánl.

A kézfogás modernkori megjelenését  történészek leginkább a Kvékerekhez kapcsolják - a 17. századi angol polgár számára valószínűleg egalitáriusabb gesztus volt, mint az addig szokásos kapalemelgetés ("süvegelés") - de pontosat senki nem tud. Ami biztos: a kézfogást az európai hódítók elvitték Amerikába is.

Az üdvözlési forma az egész kultúrkörben bevett szokássá vált a 19.századra. Első illemtankönyvi említése Angilából, az 1870-es évekből származik, és felhívja a figyelmet arra, hogy ha egy úriember a felé nyújtott jobbot túl erősen vagy erőszakosan ragadja meg, valószínűleg többet nem részesítik majd ebben a  barátságos gesztusban. Úgyhogy figyelem: csak óvatosan!

A gesztus illemrendszere ezen túl tovább bonyolódott, mióta nem csak férfiak, királyok és harcosok, hanem a köznapi élet szereplői, sőt, a szüfrazsett-mozgalom óta már a nők is részt vesznek a kézfogási rituálékban. Ha kíváncsi vagy a részletekre (mikor, ki, kinek, hányadikként és hogyan)  - nézd meg ma az Én Vagyok Itt!-et, és benne, hogy hogy illik és hogy nem illik viselkedni, ha kézfogásra kerül a sor!

Én Vagyok Itt!, M2 petőfi Tv, ma este 21.05.