Most szól:
Vezeti:
×
2020.02.12 Szerda . 09:12

Liliput Hollywood -Tankcsapda klippremier!

Tankcsapda 30, Lukács 50. A tavalyi jubileumi év után 2020-ban sem pihennnek a debreceni rockerek! Liliput Hollywood c. dalukhoz készítettek friss klipet - ezzel érkeznek csütörtökön este az Én Vagyok Itt!-be! Honnan indult - és hova jutott a Tankcsapda? Nagy István Steve, az M2 Petőfi Tv zenei szerkesztője foglalta össze a zenekar történetét.

A Tankcsapda 31 évvel ezelőtt, 1989 februárjában alakult Debrecenben, első koncertjét pedig ugyanazon év októberében adta. Az együttest Buzsk György, Tóth "Labi" Attila és Lukács László alapította - utóbbi maradt a Tankcsapda egyetlen állandó tagja. A Baj van! című demó megjelenése után 1990-ben került a lemezboltokba a Punk & Roll című debütalbumuk, ami elég jól leírja a trió zenéjét: dalaikban ugyanúgy megtalálhatóak a punk, illetve a metal és a rockzene ismertetőjegyei. És ennek épp 30 éve.

Az első igazán nagy sikert A legjobb méreg című 1992-es lemez hozta meg, olyan emlékezetes slágerekkel, mint a Gyűrd össze a lepedőt, a Fekszem a földön vagy épp a címadó dal. Ez volt az utolsó album, amin Labi szerepelt - az ő távozása után váltott át Lukács a basszusgitárra, és ekkor lett a zenekar tagja Molnár Levente gitáros, ismertebb nevén Cseresznye.

Az 1994-es, nagy sikerű Jönnek a férgek album már cd-n is kijött, nem sokkal a megjelenést követően pedig az a megtiszteltetés érte a Tankcsapda zenészeit, hogy nagy közös kedvencük, a Motörhead előtt léphettek fel. A 90-es években sorra jöttek a lemezek (Az ember tervez, Eleven, Connektor 567), majd Buzsik távozott - a helyére érkező Elek Ottó dobolt a 1999-es Ha zajt akartok című albumon. Nem sokáig maradt: a 2001-es Agyarországon már a jelenlegi dobos, Fejes Tamás játéka hallható.

Az új évezredbe érve a Tankcsapda már egyértelműen Magyarország legnépszerűbb rock/metalzenekarának volt nevezhető, és az előző évtizedben megkezdett jó széria a nullás években is folytatódott. Az Élni vagy égni, a Mindenki vár valamit és a Minden jót című albumok egyaránt nagyon népszerűek lettek, akárcsak a 2012-es Rockmafia Debrecen. Utóbbi lemez megjelenése előtt azonban lezajlott egy fontos változás: Cseresznyét a Zanzibárból ismert Sidlovics Gábor alias Sidi váltotta - ez volt a Tankcsapda eddigi utolsó tagcseréje.

2014-ben érkezett a beszédes című Urai vagyunk a helyzetnek album, majd a zenekar egyre többet koncertezett külföldön is, többek között olyan legendás klubokban, mint a Los Angeles-i Whisky a Go Go.

Aztán 2018-ban óriási megtiszteltetés érte őket: a Metallica feldolgozta A legjobb méreg című dalt a Papp László Sportarénában tartott koncertjén. És ebben az évben nyerte al a Petőfi Zenei Díjon Lukács Laci az Év Férfi Előadója díjat.

A Tankcsapda alakulása óta töretlenül koncertezik, és nem csak a babérjain ül, hanem folyamatosan készíti az új dalokat. A trió legutóbbi albuma 2019 októberében jelent meg Liliput Hollywood címmel.

A címadó dalhoz most készült videóklip -  melyet ti is megnézhettek az Én vagyok itt!-ben, az M2 Petőfi TV-n 21:015-től! A klip után pedig kifaggatjuk ki a zenekart a most induló európai turnéjáról! Én Vagyok Itt, M2 Petőfi Tv, csütörtök este 21.05.