Most szól:
Vezeti:
×
2020.02.13 Csütörtök . 15:36

Rekordnyeremények a lottó történetében

Ki és miért lottózott az ötvenes években - és ki és miért lottózik most? Mit jelent egy-egy rekordnyeremény? Mennyire változtatja meg a játékos életét? Nézd meg, hogyan örültek a lottókorszak hajnalán az első nyertesek! Különleges fotókat őriz a korról az MTVA Fotóarchívuma!

A Lottó születése

A lottó szerencsejáték, nevét az olasz lotto (magyarul: sors, nyeremény) szóból kapta. Magyarországon sokáig lutri néven is emlegették. Génuából (a mai Genova) származik, ahol a szenátorokat megjelölt golyók segítségével választották ki. Az osztrák lottó bérlője, Cataldi gróf 1763-ban Magyarország területére is koncessziót kapott. Az első játékokat Budán és Pozsonyban rendezték.

A háború után a modern lottó Magyarországon 1957. január 17-én született meg, amikor a pénzügyminiszter rendeletben bízta meg az Országos Takarékpénztárt a magyar lottó szervezésével. A szabályzat szerint a 90 szám közül kihúzott 5 szám alapján a fogadók 2, 3, 4, illetve 5 találatért kapnak nyereményt.


Siófok, 1957. augusztus 9.
Kihúzzák a nyerőszámokat a Sportfogadási és Lottó Igazgatóság 23. heti lottó-sorsolásán a siófoki szabadtéri színpadon.
MTI Fotó: Pálfai Gábor

További lottótörténeti képekért kattints a galériába!

Siófokon, 1957. augusztus 9-én húzták ki így a nyerőszámokat a Sportfogadási és Lottó Igazgatóság 23. heti lottó-sorsolásán - a szabadtéri színpadon. Látható, az esemény sokakat vonzott. És a játék népszerűsége egyre nőtt.


Budapest, 1963. december 4.
Brummel Ferenc villanyszerelő és felesége kezében a több mint egymillió forint Lottó- nyeremény az Országos Takarékpénztár csepeli fiókjában. A Lottó 47. játékhetén a férfi 101 darab megjátszott szelvénye közül valamennyi nyert, így 11 darab négytalálatos, a 60 darab háromtalálatos és a 30 darab kéttalálatos nyereménye lett, melyek összege 1.065 ezer forint.
MTI Fotó: Tormai Andor

További lottótörténeti képekért kattints a galériába!

1963. december 4-én Brummel Ferenc villanyszerelő és felesége voltak a rekordnyertesek: az MTVA Archívumában őrzött MTI fotón a házaspár kezében több, mint egymillió forint látható. A lottónyereményt az Országos Takarékpénztár csepeli fiókjában vették át. Egyébként meglepő taktika juttatta őket az akkoriban hatalmas vagyonnak számító egymillió forinthoz: a lottó 47. játékhetén a férfi 101 darab megjátszott szelvénye közül valamennyi nyert, így 11 darab négytalálatos, a 60 darab háromtalálatos és a 30 darab kéttalálatos nyereménye lett, melyek összege 1.065 ezer forint.

A Lottó-ház 

A hétről hétre megjátszható pénznyeremnyek mellett a lottón lakásokat is lehetett nyerni 1959-60-tól. A lehetőség sokezer játékos számára jelentett komoly csábítást. Az Országos Takarékpénztár élt is a marketinglehetőségekkel, hogy játékra buzdítson.


Budapest, 1960. január 22.
A budapesti Múzeum körút 9. szám alatti hatemeletes lottó-ház lakáskulcsai a nyertesek nevével. Átadták a Lottó sorsoláson megnyert lakásokat.
MTI Fotó: Bojár Sándor

 

További lottótörténeti képekért kattints a galériába!

Az MTVA Archívumban található fotón a budapesti Múzeum körút 9. szám alatti hatemeletes lottó-ház lakáskulcsai láthatóak, a nyertesek nevével. De nem ezek a lottónyertesek voltak az elsők, akik lottóházba költözhettek. A Kiskörút előtt a Nagykörúton is épült már Lottóház. 1957-59-ben, Csics Miklós (1928-1985) építészmérnök tervei szerint a  József körút - Üllői út sarkán. Itt korábban egy négyemeletes eklektikus lakóház állt, de az az 1956-os harcokban annyira megrongálódott, hogy le kellett bontani. Az új épület minden lakásába lottónyerteseket költöztettek.

A tárgynyeremények

A lakásokon kívül más tárgynyereményeket is kisorsoltaka  Lottón - évente egyszer. a legvonzóbban az autónyeremények voltak - hiszen ekkoriban akár éveket is kellett várni egy-egy, valamelyik baráti szocialista országból érkező új autóra.


Budapest, 1957. július 26.
A Lottó tárgynyeremény sorsoláson kisorsolt Wartburg személygépkocsit tisztítják és rendszámmal látják el egy garázs dolgozói, mielőtt Szűcs Erzsébet 20 éves szegvári lakos, a Kendergyár dolgozója átveszi a nyereményét.
MTI Fotó: Jármai Béla

További lottótörténeti képekért kattints a galériába!

A lottó évről évre egyre több játékost vonzott - és népszerűsége töretlen a mai napig. ezena  héten rekordnyeremény várja a játékosokat. A számokat a Szerencseszombat adásában húzzk majd ki. A várható nyereményről és a lottózási kedv változásáról az Én Vagyok Itt!-ben ma este a Szerencsejáték Zrt szakemberével láthattok beszélgetést. Én Vagyok Itt! M2 Petőfi Tv, péneteken este 21:05.